Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственият изход от ескалиращия военен конфликт в Украйна е да излезем от мисленето, че войната е средство за разрешаване на спорове. Неотдавна в Русия Алла Пугачова, която се обявява против войната, бе заклеймена като предател на страната. От друга страна, ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance", той щеше да бъде обявен за путинист. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат и бивш зам.-външен министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Референдумите в окупираните от Русия територии в Украйна са политически акт, който се стреми да закрепи териториалното статукво, което има в момента. След обявяването на резултатите, вероятно руската Дума ще признае тези референдуми и районите ще бъдат официално присъединени към Русия. Референдумите и присъединяването няма да бъдат признати от никого в света, но това променя качествено ситуацията, категоричен бе Кючуков.

"Частичната мобилизация не променя качеството на войната. Тя дава допълнително количество на участниците в бойните действия. Докато референдумите променят самият характер на войната. Ако тези територии бъдат признати за част от Русия, то тогава Русия ще третира всяко нападение срещу тях, като нападение върху собствената си държава и ще действа в този план", обясни гостът.

Още по темата

Не бива да се пропуска и фактът, че `Русия не контролира изцяло тези четири области, подчерта Кючуков. "В Запорожка и Донецка област територията, която тя контролира е между 60 и 80%. Тоест би могло на даден етап Русия да потърси достигане до административните граници на тези области в Украйна. Оттук произтичат множество въпроси. Защото според нейното законодателство, всяка нейна територия тя трябва да защитава с всички възможни средства. И тук вече стигаме до голямата тема - възможното използване на ядрено оръжие".

На въпроса дали ядрената реторика на Русия е "блъф" Кючуков каза: "Аз не бих подценявал тази ситуация, защото първо, не следва да забравяме, че самата война започна, когато предния ден Путин призна независимостта на Донецките и Луганските самообявили се републики. Тоест, това беше достатъчен повод за започване на военни действия. Сега, според всички руски законодателни норми, те трябва да бъдат защитавани като руска територия. Самият факт, че ние на този етап, през 21 век, обсъждаме възможността за използване на ядрено оръжие, показва до каква степен се е променило нашето съзнание, до каква степен това вече изглежда не просто като възможно, а дори като вероятно. Това е може би най-сероизният откат в общественото съзнание в целия свят след края на Втората световна война".

Относно наличието на "полезен ход" за Запада в този случай, дипломатът заяви, че "за съжаление, ние също влязохме в своя коловоз". "Това, което ние ще направим, е повече санкции и повече оръжие", допълни той.

"Тоест, ние влизаме в спиралата на ескалацията, на конфронтацията и тук, за съжаление, може да се направи много тежкия извод, че всички ние много упорито и неотклонимо вървим към един глобален конфликт".

Първото нещо, което е необходимо, за да се разреши този глобален конфликт, е да се спрат военните действия, коментира събеседникът. "Не говоря за договор за мир, а за примирие, което да позволи проблемите да се прехвърлят от военното в политическото русло. Да се водят преговори. За съжаление в момента преговори няма след март, когато се водиха преговорите в Истанбул между Русия и Украйна. Дори и въпросът за водене на преговори не стои пред двете страни. Те отричат подобна възможност".

Ние, ЕС и НАТО, също в момента не говорим за мир, допълни Любомир Кючуков. "Много показателна в това отношение беше сесията на Генералната асамблея на ООН. Там Русия и ние, ЕС и НАТО, говорихме защо трябва да продължи войната. Всички останали, започвайки от генералния секретар Антониу Гутереш, говореха как да се спре войната, което е коренно различен подход".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

57

Въздуха под налягане

преди 2 месеца

Въздуха под налягане на Русия ще се спусне и ще изпърди всичко...ха ха..къде ги виждаш тези въздужно десантни сили--къде половината измряха на украиснка земя ..другите са пияни

56

Augusto Pinochet

преди 2 месеца

АБЕ ОТ КЪДЕ ГИ НАМИТАТЕ ТЕЗИ ТИТОЛОВАНИ МОЗЪЧНИ ИНВАЛИДИ ЗА ИНТЕРВЮТА ВСИЧКО Е ГОТОВО В МОМЕНТА В КОЙТО СТАНАТ ОБЕКТИ НА РФ НА ФРОНТА ЩЕ СЕ ИЗСИПЯТ: ВЪЗДУШНО ДЕСАНТНИТЕ ВОЙСКИ НА РУСИЯ И ВСИЧКО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ БЪРЗО.

55

Споко бре

преди 2 месеца

Всичко е решено!*** търсят роби да копат мазут,ама са по груби от САЩ.......