Снимка: архив, БГНЕС

В четири украински области, които се намират почти изцяло или отчасти под контрола на руските сили, протичат референдуми за присъединяване към Русия. Днес е последният ден на гласуване на тези референдуми, които международната общност заяви, че няма да признае. Франс прес дава някои ключови подробности за тези области.

Луганск и Донецк

Тези две области са населени предимно с хора, които говорят на руски език, и заедно образуват Донбас - индустриалния басейн на Украйна. От 2014 г. до тази година в региона имаше конфликт между проруските сепаратисти и украинските сили.

Още по темата
През февруари тази година обаче Владимир Путин призна независимостта на сепаратистите и оправда нахлуването на 24 февруари с необходимостта населението, което говори на руски, да бъде спасено от предполагаем геноцид.

Преди войната Луганска област имаше население от 2,1 милиона души. Тя граничи от три страни с Русия и според Киев от началото на руската офанзива през пролетта и в началото на лятото Москва е установила контрол над близо 98 процента от територията ѝ.

Четирите области, в които бяха организирани референдуми, са тези, в които руският контрол е най-силен, въпреки че бе постигнат на цената на тежки военни загуби.

В рамките на контраофанзивата си от началото на този месец, с която освободиха голяма част от съседната Харковска област, украинските сили си върнаха и частица от Луганска област.

Съседната Донецка област, в която също има референдум, преди войната имаше население от 4,1 милиона души, а областният център Донецк е третият по големина град в Украйна.

Преди руското нахлуване близо половината област беше под контрола на сепаратистите. Понастоящем около 67 процента от територията ѝ е под контрола на Москва и съюзниците ѝ, които превзеха и пристанищния град Мариупол, който бе опустошен от обсадата и от бомбардировките на руските сили.

Запорожка област

В тази област, която граничи с Черно море, се намира най-голямата ядрена централа на Украйна, която е разположена на брега на река Днепър. Преди войната населението на областта беше 1,63 милиона души.

Запорожка област е тази област, в която пропорционално руският контрол е най-малък - 63 процента от територията ѝ са под контрола на Москва и военната ѝ администрация.

Най-големият град в областта, Запорожие, е под контрола на украинските сили, но най-голямото областно пристанище, Бердянск, е в ръцете на Русия.

Гигантската ядрена централа в Запорожка област е под контрола на руската армия от март. Оттогава насетне двата лагера се обвиняват един друг в това, че я обстрелват и че създават риск от ядрена катастрофа. Увеличават се призивите за демилитаризирането на централата, но засега няма резултат.

Херсон

Около 83 процента от Херсонска област, най-западната от украинските области, контролирани от Москва, и областният център Херсон бяха превзети от Русия още в първите дни на войната.

Херсонска област, която е изключително важна за украинското земеделие, е от стратегическа важност за Москва, тъй като граничи с Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г.

Превземането на Херсонска област, редом с крайбрежните райони на Запорожка и Донецка област, даде на Русия възможност да гарантира териториалната свързаност на всички региони в Украйна, които са под руски контрол, включително и Крим, с територията на Руската федерация.

Украинските сили извършват контранастъпление в Херсонска област и успяха да отбележат там някои успехи през последните месеци. Те например повредиха мостовете над Днепър, които се намират в покрайнините на Херсон, и така прекъснаха снабдителните линии на руските сили.

Освен това се увеличава броят на атентатите срещу руски представители и представители на проруските сили, като някои от тях бяха убити.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

26

килгор

преди 2 месеца

До БочкоТо пък голяма разлика дали ще бършеш *** на 80 годишна германка или еврейка и да миеш чинии в някой бар след работа !пътували били из Европата!

25

пуйката

преди 2 месеца

Кой каквото да си говори,но е ясно,че в петък след Указа на Путин Украйна ще остане без тези области както се казва завинаги.Нито эайда от ООН може да има при правото на вето на Русия,нито има сила,която да промени това,освен във фантазиите на разни анализатори,които смятат,че Русия ще загуби войната при положение,че там има едва 90 хиляди от над милион половина армия под ръка,отделно и над 13 хиляди съвременни танка на склад,а те са за настъпление,ако се наложи.Пада само еврото,а и паунда.

24

Кори

преди 2 месеца

До Бочко, я да погледнат билборда на картинката : " С Русия " ! Не ,вие сте Русия, а вие сте С Русия. Значи и Москва гледа на тях като на някакъв страничен придатък, като на нещо чуждо, което е С тях.