Снимка: БГНЕС
fallback

Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители.

Заповедта на руския президент за частична мобилизация от четвъртък, според която 300 000 души обучен персонал, като ветерани и резервисти, трябва да бъдат изпратени на територията на съседната държава, предизвика вълна от протести, а младите хора се втурнаха да напускат страната.

Западни официални представители казаха в петък, че съобщението вероятно ще предизвика политически проблеми в Москва и има потенциал да наруши подкрепата за войната в руското общество и да допринесе за "много лошия морал" сред войниците.

Oще по темата
Един служител твърди, че Русия "ефективно е изчерпала набора от желаещи доброволци" да се бият в Украйна.

"Това, което може да видите в решението за мобилизиране, е ерозията на тази фикция за специална военна операция, проведена с ограничена част от нейните сили, където голяма част от руското население е защитено от ефектите", обяссняват те. "Въпреки че те продължават да поддържат тази фикция, е напълно ясно от реакцията на руското население, някои от които излизат на протести или като напускат страната, че правдоподобността на тази конкретна лъжа изглежда се пропуква."

По-късно те добавиха, че няма индикации Путин да признае, че "специалната военна операция" всъщност е война.

"Смятаме, че дисонансът, който тази тема все още създава в руското общество, вероятно ще се увеличи", казва служителят. Путин многократно избягва мобилизацията и западни служители казват, че решението едва ли ще реши проблемите на бойното поле в краткосрочен план.

"Това наистина създава политически проблеми в Москва и трябва да се разглежда като признак на слабост, а не на сила", казва един служител.

Служителят описа 300 000 души като "огромен брой", което означава, че властите ще се борят да съберат толкова много хора, преди да могат да ги накарат да бъдат ефективни в Украйна.

Техните военни плановици също имат да разрешат много проблеми, като разполагането на "много нискокачествени подкрепления скоро или по-добре обучени сили по-късно".

Западното разузнаване също потвърди, че повечето усилия за набиране на войски са в регионите, а не от богати градски семейства в Москва или Санкт Петербург.

Ходът може да окаже влияние и върху морала на руските войници, тъй като онези, чието време в Украйна приключва скоро, може да си помислят, че службата им ще бъде удължена, след като чуят новината за мобилизация, казаха официални лица.

"Мисля, че моралът, който като цяло смятаме за лош на всяко ниво, ще се влоши", казва той.

Длъжностни лица казаха, че руският вътрешен отговор на украинското настъпление е предизвикал критики към висшето военно командване и по-остри коментари срещу самия Путин.

Те казаха, че обхватът на тези гласове се разраства - включително местните съветници в Москва и Санкт Петербург, националистическата общност, свързана с военните, чеченският лидер Рамзан Кадиров, санкционираните от държавата телевизионни експерти и певицата Алла Пугачова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

THE EVIL

преди 1 година

Само с прочитането на заглавието знам кой койот е писал статията...

55

Поетъ

преди 1 година

Големите джуджета / с късите крачета/ - надуваха балон. // Надувайте джуджета / да стане на парчета! / Пук!

54

До дядо йоцо гледа

преди 1 година

Не са ги арестОвали, а они са дезертирали, за да отърват кожата. Така ще стане и с останалите "герои" на путинската 'армия непабедимая". Това ще е най-наситената имиграция в Украйна.

fallback