Съби Събев. Снимка: архив, БГНЕС

Много ниска е вероятността да се пристъпи към ядрено оръжие независимо от реториката на руската Държавна Дума и Дмитрий Медведев. Тежко е това решение, което ще има сериозни последици. Ако допуснем, че Путин ще се изкуши, може да става дума за предупредителен ядрен взрив високо в атмосферата в Черно море, ако руската армия започне да се изтегля безконтролно от фронтовата линия. Това коментира пред Nova News генерал-майор Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО.

Още по темата
По думите му Украйна няма да седне на масата за преговори при условията на Русия. "Над 100 килотона се отива към стратегическите ядрени оръжия, каквито са балистичните ракети, както и на бомбардировачи", обясни генералът. И допълни че консултативната среща на президента е била адекватна на ситуацията.

Елена Поптодорова, дипломат и бивш посланик в САЩ, от своя страна смята, че България вече е в конфликта, а Русия е заплаха. "У нас се търсят всякакви евфемизми, за да се избегне истината, но това е бумеранг. Опасявам се, че ще започнат епизодични провокации, като например ядрени подводници по бреговете на Норвегия. Допускам, че Путин е възможно да се прибегне до тактическо ядрено оръжие. Няма никакви признаци за готовност за отстъпление или примирие", посочи тя.

Според нея трябва да бъде свикан КСНС. "Така ще бъдат привлечени лидерите на партии и да се вземат решения в максимално широк колективен състав", счита Поптодорова.
 

Коментари Напиши коментар

377

taschunka witko

преди 2 месеца

Попската щерка и крадла да млъкне.Едва я спасиха от пандиза

376

Банкеръ

преди 2 месеца

Крем Тодорова е ерудит в кражбите ако е в Русия отдавна щвха да я погребът ама тук е светило в дипломацията.

375

Пропаганда бате!

преди 2 месеца

Напоследък, западната пропаганда твърди, че Русия смята да използва ядрено оръжие в Украйна. Това е просто бълнуване. За какво и е на Русия да си цапа с радиация териториите, които смята, че ще станат нейни??? Вятъра разнася радиоактивния прах без да гледа границите. В доктрината на Русия ясно е написано, че ще употреби ядрено оръжие само ако е атакувана с такова, или ако има заплаха за съществуването на държават