Снимка: БГНЕС
fallback

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Решението идва след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.
Темата за референдумите отново беше остро осъдена от ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш. Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. „Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар.

Руски медии съобщиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.
Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

„Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се провеждат срещите на ръководния орган на ООН. „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“.

По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 година

Ама всички си затварят очите за престъпленията на киевския режим а питате ли ги хората какво изкараха там защото реалните неща не се дават по българската телевизия а тече пропаганда то не бяха пазари детски градини театри автобуси малки деца си търсят дядовците на малки си търсят синовете какво дуло бе човек руснаците когато ги спасяваха знаеш ли как се радваха хората получаваха и хуманитарна помощ браво за тези решения естествено империята на злото usa ще говори друго и ще настрои държавите

79

холокоста

преди 1 година

а знаете ли 4е и нашето съединение е незаконно .

78

Анонимен

преди 1 година

Абе тупендери, няма такава украинска нация, както и македонска.

fallback