Снимка: БГНЕС

Отстъпва ли руската страна, коментира пред БНР геополитическият анализатор Боян Чуков.

"По-голямата част от информацията за войната в Украйна не идва от експертна общност и не говоря само за руската експертна общност", обясни той.

"На Запад има много сериозни анализатори. Говоря за американци, британци, французи. Този, който следи внимателно това, което те говорят, отдавна е прочел, че американският експерт Лари Джоунс заяви, че руското отстъпление е планирано преди украинската атака. Александър Меркурис, който също е един много известен анализатор, преди един месец обяви, че руснаците се изтеглят".

Още по темата

Имаше и съобщения, че 10-годишни деца, нареждащи се за хуманитарна помощ разказват на опашката как се очаква атака на украинската армия.

Според геополитическият анализатор, няма пробив на украинската армия.

"Всичко това е очаквано, защото украинският пробив е стигнал дотам, докъдето руснаците предварително са се оттеглили, тоест няма някакви страхотни и сериозни боеве", добави той.

Чуков обясни, че Вашингтон пост публикувал анализ, в който военен анализатор съобщил колко тежки са загубите на Русия, нещо много сериозно, но други журналисти от същото издание правят отделно разследване и всъщност руските загуби се оказват много по-малко.

"Голямото фиаско са претърпели украинските войски, а не руснаците", смята Чуков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase