Снимка: БГНЕС

Шансовете за мир в Украйна са минимални на този етап, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Имам усещането, че сме много далеч от мира. Бих излъгал, ако кажа, че той може да бъде постигнат скоро", заяви Гутериш на пресконференция.

"Нямам никакви илюзии, на този етап шансовете за мирно споразумение са минимални", подчерта генералният секретар на ООН. Той отбеляза, че "няма изгледи" дори за прекратяване на огъня.

Гутериш съобщи, че е обсъдил още с Путин износа на руски торове и хранителни продукти. Двамата са разговаряли също за "удължаването и разширяването" на обхвата на споразумението от 22 юли за износ на украинско зърно.

Договорът бе сключен под егидата на ООН, първоначално за срок за 120 дни.

Путин е казал на Гутериш, че изнасяното от Украйна зърно приоритетно трябва да отива за най-нуждаещите се страни, съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Русия оспорва все повече споразумението от 22 юли. Тя по-конкретно твърди, че по-голямата част от изнасяното украинско зърно отива за европейски страни - нещо, което Киев отрича - и се оплаква от спънки за износа на руски торове и хранителни продукти.

В телефонния разговор с Гутериш Путин приветствал "конструктивното сътрудничество" с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във връзка със ситуацията в контролираната от руската армия Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, предава БТА.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е подложена през последните седмици на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се обвиняват. Екип на МААЕ, оглавяван лично от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, посети Запорожката АЕЦ в началото на този месец и препоръча около нея да бъде установена "зона за сигурност".

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 месеца

Зеленски е добър комедиант. Успя да направи Русия за смях пред цял свят.

33

Анонимен

преди 6 месеца

Самосезира чудя, измета- русофили какво ще говорят съвсем скоро, когато вече няма да има нито Русия, нито главореза Путин! Тази *** от български *** трябва да получи подобаващо възмездие. Няма ПО- ПОДЛО СЪЩЕСТВО от българският русофил, подло предал предците си и родината!

32

Анонимен

преди 6 месеца

Скоро Украйна ще натика руските свиини обратно в азиатската им ***! Не може да уважаваш диваци, които гледат само да крадат, грабят и убиват! Зверствата, извършени от кървавият контингент на путкиин не се различават от зверствата извършени от Русия в Сирия! Това племе няма право на никакви компромиси повече и е време да отиде при СССР - в историята.