Снимка: БГНЕС
fallback

Във вторник руското външно министерство заяви, че САЩ са подпалили кризата с доставките на газ в Европа, като са подтикнали европейските лидери към "самоубийствената" стъпка да прекратят икономическото и енергийното сътрудничество с Москва.

Европа е изправена пред най-тежката криза в доставките на газ досега, като цените на енергията се покачват, а германските вносители дори обсъждат възможни дажби в най-голямата икономика на Европейския съюз, след като Русия намали газовите потоци на запад.

На въпроса какво трябва да се случи, за да може "Северен поток 1" отново да започне да изпомпва газ, говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви пред "Ройтерс": "Слушайте, задавате ми въпроси, на които и децата знаят отговора: тези, които са започнали това, трябва да го довършат."

Oще по темата
Тя заяви, че Съединените щати отдавна се стремят да прекъснат енергийните връзки между Русия и големи европейски сили като Германия, въпреки че Москва е надежден доставчик на енергия още от съветско време.

"Доминацията на Вашингтон надделя", каза Захарова пред "Ройтерс" в рамките на Източния икономически форум във Владивосток. "В Европейския съюз на власт дойдоха политически сили, които играят ролята на "овце-провокатори"."

"Това е абсолютно самоубийство, но изглежда, че те ще трябва да преминат през това", каза тя.

Съединените щати и Европейският съюз обвиниха Русия в енергиен шантаж, след като Москва намали доставките на газ за европейските клиенти. Русия заяви, че е имало технически проблеми с компресорната станция, които санкциите са попречили да бъдат отстранени.

Кремъл твърди, че Западът е предизвикал енергийната криза с налагането на най-тежките санкции в съвременната история - стъпка, която според президента Владимир Путин прилича на обявяване на икономическа война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

235

Да допълня...

преди 1 година

До Анонимен 261 САЩ и Великобритания изобщо не са участвали във ВСВ. Победата е само на Русия.Путин така казва.Русия изобщо не е нападала Украйна. Тя се отбранява.

234

Чудно

преди 1 година

Пак САЩ са им виновни. Ми що не вземете да я унищожите тези САЩ , като толкова ви пречи .Путин натиска червения бутон и Русия изчезва.

233

Но не и тези

преди 1 година

До анонимен....С палеца надолу!Те са или платени Руски ***,или нещо дъската им хлопа,та не признават ОЧЕВИДНИТЕ неща!

fallback