Снимка: Лукойл

Вчера председателят на руска петролна компания Лукойл, който се обяви против войната в Украйна, почина, след като падна от петия етаж на болница в Москва. 67-годишният Равил Маганов е седмият руски енергиен ръководител, загинал при мистериозни обстоятелства през последните месеци, откакто президентът Путин нареди танковете да влязат в Украйна.

Маганов е починал вчера от нараняванията си в Централната клинична болница, където е бил лекуван, съобщават руски медии. Той беше председател на Лукойл - вторият по големина производител на петрол в страната. Руският  новинарски сайт РБК цитира полицейски източници, според които падането от прозореца на болницата се е случило в 7.30 сутринта.

Още по темата

Според друга информация той е лекуван от сърдечни проблеми и депресия и не е изключено самоубийство. Маганов не е оставил предсмъртна бележка. Baza, руска медия, свързана със службите за сигурност, казва, че Маганов е паднал, след като се е качил на перваза на прозореца, за да пуши. Твърди се, че на мястото е открита кутия цигари.

Болницата е мястото, където във вторник почина Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз. Baza твърди, че няма налична система за видеонаблюдение, тъй като камерите са в ремонт.

В официално изявление от Лукойл съобщиха само, че Маганов, който пое поста на председател през 2020 г., е починал в болницата "след тежко боледуване". Той започва работа за частната петролна компания през 1993 г.

Полицията не казва дали смята смъртта му за подозрителна.

Маганов, който често разговаряше със служители на руското енергийно министерство, беше близък сътрудник на Вагит Алекперов, един от основателите на Лукойл и бивш съветски заместник-министър на петрола. Алекперов подаде оставка през април, седмица след като Великобритания замрази активите му и наложи визова забрана като част от санкциите заради нахлуването в Украйна.

"От "Лукойл" казват, че Маганов е починал след сериозно и продължително боледуване. Разследващите обаче твърдят, че смъртта му много прилича на убийство или самоубийство. Защо "Лукойл" лъже? Паднал през прозореца от петия етаж. Паднал е през прозореца след продължително боледуване - това е абсурдно", коментира журналистът Андрей Караулов.

Лукойл беше една от няколкото руски компании, които осъдиха публично инвазията, като казаха, че войната е трагедия и призоваха за незабавно прекратяване на огъня. Някои анализатори казаха, че изявлението, публикувано само на английски, е опит за възпиране на санкциите. Лукойл има повече от 200 бензиностанции в САЩ.

Александър Суботин, бивш член на борда на директорите на Лукойл, който притежаваше корабна компания, почина през май. Твърди се, че е погълнал отрова от жаба, дадена му от шамани за лечение на махмурлук.

През юли Юрий Воронов, бизнесмен милионер с връзки с Газпром, енергийният гигант, собственост на Кремъл, беше открит мъртъв с огнестрелна рана в главата в плувен басейн близо до Санкт Петербург. Не е ясно кой е собственикът на пистолета, открит на мястото.

Съобщава се, че Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на Газпромбанк, и Сергей Протосеня, старши мениджър в енергийната компания Novotek, са загинали при убийство и самоубийство през април. Твърди се, че първо са убили жените и дъщерите си. Въпреки че Русия има едни от най-високите нива на самоубийства в света сред мъжете, смъртта им събуди подозрението, че е била поръчана от Кремъл

"Невъзможно е да се докаже каквото и да било", казва енергийният анализатор Михаил Крутихин пред The Times. "Но има подозрение, че Кремъл се опитва да се отърве от хора, които могат да пропуснат нещо или чиято съвест може да се пробуди."

Другите загинали са Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на Газпром, който беше намерен мъртъв с прерязани китки в дома си през януари, и Александър Тюлаков, друг служител на Газпром, за когото се твърди, че се е обесил през февруари.

Руските фирми, с малки изключения, мълчаха или се събраха около знамето, откакто Путин нахлу в Украйна.

Михаил Фридман, роденият в Украйна основател на Alfa Bank, най-голямата частна банка в Русия, беше първият, който призова за прекратяване на кръвопролитията. Оттогава той се оплаква, че западните санкции са го оставили без достатъчно пари, за да плаща за почистване на къщата си

54-годишният Олег Тинков, директорът на Tinkoff Bank, вторият по големина доставчик на кредитни карти в Русия, написа в Instagram: "Невинни хора умират в Украйна в момента, всеки ден - това е недопустимо! Няма смисъл!" Тинков, който живее в Европа, каза, че му е казано, че Кремъл иска да го убие.

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.