Снимка: архив, БГНЕС

Руската компания "Газпром" е намалила доставките на газ за френската енергийна корпорация "Анжи" (Engie) заради неплащане на юлските доставки в пълен обем, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руската компания. Холдингът е уведомил "Анжи", че доставките на газ ще спрат изцяло от 1 септември, докато не бъде извършено пълно заплащане.

Още по темата
"Газпром" казва, че към края на работния ден на 30 август "Газпром експорт" не е получил в пълен обем плащанията за газа, доставен на френската компания през юли по действащите договори и отбелязва, че в съответствие с указа на руския президент от 31 март 2022 г. "За специалния начин за изпълнение от страна на чуждите покупатели на задълженията си към руските доставчици на природен газ" се забранява по-нататъшната доставка на газ за чуждестранен покупател, ако в договорения срок плащането не е било извършено в пълен обем.

Затова "Газпром" е уведомил "Анжи" за пълно преустановяване на доставките на газ, започвайки от 1 септември 2022 г, до момента на получаване в пълен обем на паричните средства за доставения газ.

"Анжи" е отказала да коментира решението на руската компания, предаде Франс прес. "Анжи" каза, че у била уведомена от "Газпром" за допълнителни и незабавни намаления на доставките на газ "поради разногласия между страните относно прилагането на договорите". Групата припомни, че вече е въвела мерки, за да може да снабдява клиентите си дори при прекъсване на доставките на  "Газпром".
       
Доставките на руски газ за "Анжи" вече бяха намалели значително след началото на конфликта в Украйна, отбелязва Франс прес.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase