Снимка: БГНЕС

Нищо не пречи на износа на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1", освен технологичните проблеми, причинени от западните санкции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, ден преди поредното планирано спиране за профилактика, предаде "Ройтерс".

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че ще спре газопровода за три дни от сряда, за да извърши профилактика на един помпен агрегат в компресорната станция "Портовая".

Песков беше попитан дали има гаранции, че "Газром" ще възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" след профилактиката.

"Има гаранции, че освен технологичните проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките", отговори той.

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни стойности на фона на ограничените доставки от Русия. Тя изпомпва газ по "Северен поток 1" само с 20% от капацитета си, като се позовава на проблеми с оборудването.

Европейският съюз отхвърля версията на Москва, че виновни са проблемите с турбината и санкциите. Във вторник Франция обвини Москва, че използва енергийните доставки като "оръжие за война", тъй като "Газпром" намали доставките за една от основните й енергийни компании - Engie, и се готви да спре потоците по "Северен поток 1".

Още по темата
Песков заяви пред репортери: "В момента се работи по проекта "Газпром": "Европейските страни, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции срещу Руската федерация, които не позволяват извършването на нормални дейности по поддръжка и ремонт, а също така не позволяват юридическото регистриране на връщането на компоненти и възли на местата им на експлоатация."

Той добави: "Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си."

Във вторник сутринта предният месечен договор за газ в Европа се понижи с 3 % до 259 евро/МВтч, което е по-малко от историческите върхове, достигнати миналата седмица, но повече от пет пъти над нивата отпреди една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase