Снимка: БГНЕС

През нощта руската артилерия обстрелва украински градове от другата страна на реката, където се намира атомната електроцентрала "Запорожие", съобщиха местни служители в неделя, което още повече утежни положението на жителите, тъй като съобщенията за обстрел около централата засилват опасенията за радиационна катастрофа.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа е имало още украински обстрел на централата, само ден след като Москва и Киев си размениха обвинения за нападение срещу най-голямата ядрена централа в Европа, което предизвика сериозна международна загриженост, предава "Ройтерс".

Украинската ядрена компания "Енергоатом" заяви, че не разполага с нова информация за нападения срещу централата.

Превзет от руските войски през март, но все още управляван от украински персонал, комплексът на южната фронтова линия на войната е една от основните горещи точки в шестмесечния конфликт.

В изявление от неделя Държавният департамент на САЩ заяви, че Москва не желае да признае сериозния радиологичен риск в завода в Запорожие и е блокирала проект на споразумение за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като в него се споменава такъв риск.

Областният управител Олександър Старух съобщи в неделя в "Телеграм", че руските сили са нанесли удари по жилищни сгради в главния град на областта Запорожие, който се намира на около два часа път с кола от централата, и в град Орихив, който се намира по-далеч на изток.

В събота Старух заяви пред украинската телевизия, че жителите са обучавани как да използват йод в случай на изтичане на радиация.

В ежедневния си доклад украинските военни съобщиха за обстрел на още девет града в района на отсрещния бряг на река Днепър от централата, а агенция "РИА Новости" цитира руското министерство на отбраната, че военновъздушните му сили са нанесли удар по завод "Мотор Сич" в региона, където се ремонтират хеликоптери.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че девет снаряда, изстреляни от украинската артилерия при две отделни атаки, са попаднали на територията на атомната електроцентрала.

"В момента техническият персонал на пълен работен ден следи за техническото състояние на атомната централа и осигурява нейната работа. Радиационната обстановка в района на атомната електроцентрала остава нормална", се казва в изявлението му.

Организацията на обединените нации и Киев призоваха за изтегляне на военно оборудване и персонал от централата, за да се гарантира, че тя не е мишена.

Заплаха за Стария континент

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че руските сили са превърнали завода във военна база, излагайки на риск целия континент, и нямат никакво право да бъдат там.

"Руските военни трябва да се махнат от завода", заяви той в "Туитър".

Ядреният надзорен орган на ООН МААЕ чака разрешение за свои служители да посетят централата, като ръководителят ѝ заяви в четвъртък, че тя трябва да бъде "много, много близо".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в петък, че ситуацията в Запорожие остава "много рискова", ден след като отне часове, за да бъдат включени отново два от реакторите към мрежата, след като бяха прекъснати от обстрел.

На източния фронт на Украйна украинските сили спряха последния руски опит за настъпление към град Славянск, съобщиха военните в Киев в ежедневния си доклад.

Украинските войски също така отблъснаха руските опити за нападение в три направления, включително в района на Бахмут и въгледобивния град Авдийвка, се казва още в следобедната актуализация.

След като преди седмици превзе Сиевродонецк и Лисичанск, Москва се е съсредоточила върху Бахмут, в стремежа си да разшири контрола си над региона на Донбас. По данни на областните управители градовете Краматорск и Славянск в Донецка област са били обстрелвани от руските сили през нощта, но няма данни за нови жертви.

Президентът Владимир Путин започна инвазията в съседната на Русия страна на 24 февруари, като заяви, че е необходима "специална операция" за демилитаризиране на страната и премахване на предполагаемите заплахи за сигурността на Русия.

Украйна и Западът отхвърлиха това като безпочвен претекст за империалистическа завоевателна война, която уби хиляди хора, разсели десетки милиони, превърна градове в развалини и заплаши световната икономика с криза в енергийните и хранителните доставки, довела до рязко покачване на цените.

Украинското министерство на външните работи съобщи, че Кулеба ще пътува до Швеция в понеделник, последвано от пътуване до Чешката република във вторник, като част от усилията на Киев да затвърди международната подкрепа за Украйна и да настоява за по-голям санкционен натиск върху Русия.

В Прага той ще участва в неофициална среща на външните министри на ЕС, на която ще бъдат обсъдени нови санкции срещу Москва и забрана за издаване на визи за руснаци в целия ЕС. Зеленски призова за такава забрана по-рано този месец, но досега тя намери подкрепа главно от Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия, които граничат с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase