Снимка: БГНЕС

Руските войници в Казахстан отказват да се върнат в Русия, за да не бъдат изпратени да се бият в Украйна

Руските военнослужещи в Казахстан отказват да се върнат в Русия, защото не желаят да бъдат изпратени във войната в Украйна, съобщиха представители на украинското разузнаване, цитирани от "Нюзуик".

По данни на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, в Казахстан има около 1000 руски военнослужещи. От дирекцията твърдят, че разположеният в страната военен контингент "не иска да попълва състава на окупационния контингент" в Украйна.

Официалната причина за отказа е липсата на специален въздушен транспорт, който е изцяло ангажиран във войната с Украйна, информира БГНЕС, позовавайки се на "Нюзуик".

Войските бяха изпратени в страната през януари след митинги срещу нейното правителство. Дирекцията добави, че Русия почти напълно е изтеглила войските си от близките Таджикистан и Армения, за да подкрепи войната си в Украйна.

Още по темата

Твърденията за руските войски в Казахстан идват в момент, когато руският президент Владимир Путин призова своите военни да добавят допълнителни войски на фона на продължаващата война. Путин нареди до 1 януари военните да приемат 137 000 нови войници, с което общият им брой ще достигне 1,15 млн. души.

Пенсионираният генерал-лейтенант от армията на САЩ Марк Хертлинг заяви, че според него развитието на ситуацията показва, че руската армия е "в беда".

"Дали те просто ще прекарат тези нови войници, които набират, през основното обучение, което имат, което, честно казано, не е много добро, и след това ще ги изпратят направо в подразделение, за да се опитат да научат боравене с комбинирани оръжия, които са много трудни, без никакво допълнително обучение? Ако това е така, те ще имат проблеми", каза Хертлинг в интервю за Си Ен Ен.

През май "Дейли Бийст" съобщи, че руски войник е заявил, че неговият командир се е прострелял в крака, за да избяга от войната в Украйна. Тогава дирекцията на украинското разузнаване публикува телефонен разговор, в който говорещият е идентифициран като руски войник, който говори с майка си.

"Това няма да приключи скоро. За какво, по дяволите, ми е нужно това? На 20 години... изобщо не ме интересува Украйна. Трябва да се върна и да си подам оставката", казва войникът по време на разговора. "Имах командир, който се простреля в крака, само за да се махне оттук. И това беше в самото начало!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase