Снимка: Bulgaria ON AIR

Украинският посланик Виталий Москаленко поиска България да промени досегашната си позиция и да започне да изнася оръжие за Украйна.

При едно заблудено правителство, съставено от компоненти с различна идеология и отношение към въпроса за войната и мира, е напълно естествено да се стигне до спорни решения, които носят разногласия, увеличават разделението и всяват смут в нас. Очевидно е, че имаме износ на оръжие. Очевидно е, че достига донякъде и най-вероятно отива и в Украйна. Това заяви ген. Константин Попов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му тезата, че България няма да изнася оръжия, за да не бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна, е напълно несъстоятелна.

"Най-различни хора интерпретират различни факти както им е удобно. Честността в политиката изчезва стремително", коментира той.

Той дискутира и ситуацията в българската армия.

"Сега е моментът да се закупят следващите 8 изтребители  F-16. Ако този проблем се отложи в бъдещето, ще струва много пари и много повече време", смята ген. Попов.

Според него служебното правителство веднага трябва да разработи проект за инвестиционен разход и да предложи самия договор на НС, тъй като срокът на офертата изтича на 1 ноември.

"Най-вероятно има риск да се плати допълнително", констатира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него идеята МиГ-овете да бъдат ремонтирани в Полша е изключително добра.

"МиГ-овете с летателна бойна способност са минимално количество. Хората вече не издържат. Вероятно ще има някакъв ресурс до средата на 2023 г.", заключи той.

Ген. Попов обобщи, че от година и половина армията не е приоритет,  което е изключително тъжно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase