Снимка: БГНЕС

След инвазията на Русия в Украйна хиляди руснаци се отправиха към Европа с краткосрочни визи. Някои търсеха бягство от репресиите, други просто изкаха да избягат на плажа през летния сезон. Но сега някои европейски политици призовават за прекратяване на краткосрочните визи, които позволяват на руснаците да почиват в ЕС, докато войната в Украйна бушува.

Държави, включително Украйна, Естония, Латвия, Финландия и Чехия, призоваха ЕС да ограничи или блокира краткосрочните шенгенски визи за руснаци в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Агресията продължава вече шест месеца, а предложението отразява широко разпространеното разочарование от руската общественост, която изглежда неспособна или не желае да окаже смислена съпротива срещу войната, която се води от тяхно име. На ситуацията не помагат и поредица инциденти, включително рускиня, която е оказала тормоз върху двама украински бежанци в Европа.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци", написа естонският премиер Кая Калас в Twitter миналата седмица. "Посещението на #Европа е привилегия, а не човешко право."

Но германският канцлер Олаф Шолц отхвърли призива, като каза, че  е "трудно да си представим" пълна забрана за визи за руснаците. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят мярката на неформална среща този месец, въпреки че ще е необходимо всеобщо одобрение от 27-те членки на блока.

Предложението предизвика и разгорещен дебат сред руснаците – включително изявени противници на войната, често живеещи в изгнание в Европа – за това как забраната за визи може да е стъпка към изолация, напомняща за съветския период.

"Не виждам нищо добро в това да се забранява на руснаците да влизат в Европа, защото те трябва да видят свободен свят", казва Иля Красилщик, руски онлайн издател, който е заплашен със съдебно дело в Русия за противопоставяне на войната и в момента живее в Европа.

Въпреки че смята, че е малко вероятно забраната за визи да мине, той казва, че проблемите с откриването на банкови сметки в Европа са затруднили дисидентите да работят в изгнание. Вместо това той би искал засилен контрол, за да се отсеят руснаците с провоенни възгледи. "А що се отнася до идеята, че ако руснаците не могат да напуснат страната, те ще се надигнат и ще свалят режима, това е пълна лъжа... Опитът на Съветския съюз показва, че затварянето на границите не води до сваляне на режимът. Разбирам гнева на момента, но мисля, че в дългосрочен план е опасно."

Много руснаци, с които се свързва Observer, се съгласяват, че обикновеният туризъм се е превърнал в ясна точка на възпламеняване, тъй като страната е въвлечена в брутална война срещу своя съсед.

"Вярвам, че ако напуснете Русия, трябва да сте активно против войната", казва Ира Лобановская, която стартира Ръководство за преместване от чата на Руската федерация в Telegram, за да съветва хората как да напуснат страната. "Вече не можете да сте извън политиката: това е варварство в сегашния климат. Наблягаме на това, когато помагаме на хората да се преместят... Разбирам, че Западът не иска руснаци да купонясват по улиците на Европа."

Но задържането на руснаците в Русия би било контрапродуктивно, каза тя. Около половината от над 40 000 души, които нейната организация е посъветвала, искат да говорят или да присъстват на антиправителствени демонстрации. "Те трябва да се обединят в чужбина, да създадат антивоенни съюзи и да говорят открито. Не можете просто да съборите ядрена сила като Русия в момента отвътре. Просто е нереалистично", допълва тя.

Въпреки това Иля Пономарев, бивш депутат от Думата, който живее в изгнание в Украйна от 2016 г., подкрепя забраната. Той каза, че руснаците, способни на това, трябва да останат в Русия, за да се борят с режима. "Напускането на страната трябва да бъде последното средство", категоричен е той.

"Не можете да се въздържате от мнение за тази война", казва той в интервю в Украйна. "Ако искате да се въздържате, не се оплаквайте, че ви гонят от Европа." Той казва, че вярва, че 98% от хората, напускащи страната, не са в опасност, но са напуснали "само защото им е неудобно в Русия".

Пономарев продължава: "Съгласен с естонския лидер, когато каза, че да си в Европа не е човешко право; това е привилегия. Ако искате тази привилегия, първо направете нещо в Русия, спечелете тази привилегия, направете някакъв смел ход и след това напуснете."

В онлайн обръщение този уикенд украинският президент Володимир Зеленски повтори призива си за ограничаване на шенгенските визи за руснаци, като каза, че "трябва да има гаранции, че руските убийци и съучастниците в държавния терор не използват шенгенски визи".

Но той също призова за подкрепа за руснаците, "които наистина се нуждаят от помощ". "Има добре известни правни механизми, чрез статут на бежанец, молби за убежище и други начини за получаване на подкрепа."

Руски активисти казват, че туристическите визи са важен инструмент за мнозина, които се опитват да напуснат Русия, особено когато бягат през сухопътните граници, защото излитането от страната е твърде скъпо или твърде опасно.

"Това е предпазен механизъм за хиляди руснаци, които вече или могат в бъдеще да страдат от репресии", казва Антон Барбашин от новинарския сайт Riddle Russia, който в момента е в Европа. "Забраната за издаване на визи ще ограничи възможностите, които критиците на режима имат, за да стигнат до безопасно място, когато имат нужда."

Страни като Латвия, Естония и Финландия са видели наплив както от руски туристи, така и от емигранти от началото на войната и са започнали самостоятелно да затягат имиграционните правила и да налагат ограничения за издаване на визи. Други неофициални предложения, насочени към ограничаване на руския туризъм по време на войната, включват изискване руснаците да подпишат декларация, осъждаща инвазията, когато влязат в Европа. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол предлага руските посетители да бъдат задължени да плащат данък от около 100 евро за възстановяването на Украйна.

"За онези страни, които не желаят да забранят на всички руснаци да посещават техните страни, идеята за налагане на допълнителна такса за визата, която след това ще отиде за възстановяването на Украйна, предлага алтернативен отговор", казва той. "Да не правиш нищо – просто да поддържаш статуквото – не трябва да е опция."

Макфол твърди, че така ще се избегнат общите ограничения, които биха могли да накажат руснаците, които са се противопоставили на войната и да помогнат за предизвикване на изтичане на мозъци в Русия.

"Що се отнася до дилемата руснаците да бъдат обвинени, че финансират реконструкцията на украинското правителство, това е техен избор, никой не ги принуждава да пътуват до демократична Европа! Вместо това могат да почиват в европейската държава Беларус", казва той.

Богатите руснаци вероятно ще намерят начин да заобиколят всяка забрана, каза синът на руски бизнесмен с британски паспорт. Той е в Сен Тропе това лято и по думите му има  "толкова много руснаци, както обикновено".

"Елитът винаги ще намери начин да стигне до Европа", казва той. "Много хола от моето поколение са учили тук. Живели сме достатъчно дълго на запад, за да получим разрешения за пребиваване или втори паспорт. Тези, които не го правят, говорят за получаване на турски документи, ако Европа премине този закон. Винаги ще има вратички за тези с пари."

Коментари Напиши коментар

401

Анонимен

преди 1 месец

демокрация за техните

400

И ОТНОВО ТАЛИБАНЩИНА

преди 1 месец

Обявете пандемия *** в Европа!!!!Или разсъждения на хора с ниво на третокласно образование..Не, по-скоро те са болни. Ей невежества,да знаете :ЧОВЕК НЕ ИЗБИРА РОДИНАТА СИ ,НИТО РОДИТЕЛИТЕ СИ и никой няма право да дискритира хората по националност,според всички правила ,закони ,морал.Тези ,които разпространяват и реализират такива античовешки,дискриминационни идеи, да бъдат подведене под съдебна отговотност и отстранени от длъжност ,като негодни за нормално изпълнение на задълженията си.

399

Анонимен

преди 1 месец

Как ли преживяват децата на руските големци в тези все вражески страни?Как ли се мъчат в замъците и палатите там?И никой не мисли да ги прибира в родната им Русия.Ей,това е голяма мъка-цял живот в изгнание живеят горките!Цял живот руска реч не са чували! АУУУУ,много се мъчат...