Снимка: БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че зърнената реколта в страната тази година може да бъде наполовина по-малка от обичайното заради руската инвазия, предаде Ройтерс.

Oще по темата

„Има опасност тазгодишната украинска реколта да бъде двойно по-малка“, написа Зеленски в Туитър на английски.

„Нашата главна цел е да не допуснем руската инвазия да предизвика световна продоволствена криза. Въпреки всичко се намират някои алтернативни начини за износ на жито“, заяви той.

Украйна, която е важен световен доставчик на зърно, е затруднена да доставя своята продукция на купувачите поради руската военноморска блокада на черноморските си пристанища.

На 22 юли беше сключено споразумение със съдействието на ООН и Турция за безопасно преминаване на кораби, превозващи зърно от три пристанища в Южна Украйна.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви при посещение на едно от тези пристанища в петък, че Украйна е готова да започне превоза на зърно по море и че се надява първите кораби да тръгнат до края на седмицата./БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Сиромах

преди 1 година

Украинците започнаха да се подготвят за лъжата, че ще изнесат 20 млн. т.зърно, което разбира се нямат със слабата реколта тази година!Цялата им досегашна политика е лъжи и лъжи!

64

Обсесен

преди 1 година

Си скоро зелен заедно с гадната ти кифла, дето се снима за модни списания докато нормалните украинци умират за нищо. Проклета богаташка *** бъдете проклети!

63

Въпрос

преди 1 година

До Анонимен 69- Кой е Клаус Шваб? Защо медиите не пишат за него?

fallback