Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз” в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно докога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят. Това каза инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на "Неохим" и заместник-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"По-високата цена ще бъде пагубна за нас. В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка, например”, каза гостът.

Въпреки че бяха обещани компенсации за природния газ, не виждаме действия в посока на изплащането им. Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни.

Oще по темата

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но по думите на събеседника трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с LNG. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, подчерта инж. Димитров.

Разчитаме на азерския газ, но той ще бъде само една трета и то от годишното ни потребление. Топлофикациите работят основно зимните месеци, което означава, че той няма да бъде дори една трета от потреблението ни през зимата, посочи събеседникът.

Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта сме отделили стока на склад.

Предприятието за минерални торове планира възможно най-скоро да започне капиталния си ремонт, а след това – в зависимост от развитието на ситуацията, от действията на държавата и ЕС, както и от цената на природния газ, компанията ще реши дали да възобнови дейност и дали има смисъл да работи.

"Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент”, призна Димитров.

При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас  - каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба.

Към този момент сме спрели продажбите на стока заради това, че очакваме да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направим нашите калкулации и да предложим отново на пазара нашите продукти.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

газов

преди 1 година

До МадуроДраги Мадуро! Аман от неграмотни разбирачи. За твоя информация в Бг имаше 4 завода: Химко, Агробиохим Стара Загора, Неохим и Агрополихим Девня. Сега работят и печелят много добре последните 2. Отчетите са публични - прочети малко и тогава плямпай

52

газов

преди 1 година

Айде стига глупости! Неохим обявиха официално печалба 75 милиона само за полугодието. Факт е, че в България газа е най-евтин от цяла Европа. Тия плащат газ на 40% надолу а продават торовете на европейска цена. Не ги жалете, налапали са се с пари, сега спират за ремонт както всяка година и реват въпреки, че се къпят в пари.

51

Мадуро

преди 1 година

Глупости на търклета ..спират за годишни ремонти...другото е ..ако някой голям търговец на метали им е вдигнал мерника...иначе няма химически завод и рафинерия да работят на загуба ..само във България може да се случи..да не забравяме ,че от 6 азотно торови завода остана само тоя по времето на Костов..Бисеров е човека зад кадър това морга да съществува..

fallback