Снимка: БГНЕС

В четвъртък бившата руска телевизионна журналистка Марина Овсянникова беше глобена с 50 000 рубли (820 долара), след като беше призната за виновна за дискредитиране на въоръжените сили на страната в публикации в социалните медии, осъждащи действията на Русия в Украйна.

Решението беше взето след кратко изслушване в административен съд в Москва. Овсянникова отхвърли производството срещу нея като "абсурдно".

"Доказателствата потвърждават вината на Овсянникова. Няма причина да се съмняваме в тяхната автентичност", заяви съдията.

Овсянникова привлече международното внимание през март, след като нахлу в студиото на руската държавна телевизия, тогавашният ѝ работодател, за да осъди войната в Украйна по време на пряка новинарска емисия. Тогава тя беше глобена с 30 000 рубли за нарушаване на законите за протестите.

Изслушването в четвъртък беше във връзка с последвалите публикации в социалните мрежи, в които тя написа, че отговорните за действията на Русия в Украйна ще се окажат на подсъдимата скамейка пред международен трибунал.

В началото на март Русия прие закон срещу "дискредитирането" на въоръжените сили, с присъда до 15 години, скоро след като президентът Владимир Путин започна така наречената от него "специална военна операция" срещу Украйна.

Още по темата
В съда Овсянникова повтори протеста си и заяви, че няма да се откаже от думите си. Тя заяви, че не разбира защо е там и за какво я съдят.

"Това, което се случва тук, е абсурдно", каза тя. "Войната е ужас, кръв и срам".

Тя продължи: "Вашите обвинения са все едно да ме обвините, че разпространявам маймунска едра шарка", каза тя. "Целта на процеса е да сплаши всички хора, които се противопоставят на войната в Руската федерация".

Тя определи Русия като страна агресор, като заяви: "Не мога да се съглася с това: "Началото на тази война е най-голямото престъпление на нашето правителство".

Адвокатът на Овсянникова заяви, че тя има право да се изкаже съгласно член 29 от руската конституция, който защитава правото на свобода на изразяване, но съдията отхвърли аргументите на адвоката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase