Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Русия Владимир Путин успя да намери заместител на още един американски продукт, който изчезна от пазарите в Русия. Министерството на земеделието обмисля включването на "Иван-чай" в списъка на земеделските продукти. Това се казва в съобщение на ведомството в канала Telegram от сряда.

По време на форума на Агенцията за стратегически инициативи под мотото "Силни идеи за новото време" Александър Хлинов от Съюза на производителите на "Иван-чай" предложил Русия да развива производството на тази традиционна напитка.

От своя страна Путин заявил: "Наистина, сигурно е по-полезно, от някаква си там Кока-Кола, там е пълно с химия."  Държавният глава посъветвал Хлинов да му представи предложение, което, както се оказало, вече било приготвено и дадено на Путин на момента. "Аз ви обещавам: Още днес със съответната резолюция този документ, а аз мисля, че това е документ, това е важно дело, ще бъде изпратен с моя резолюция на министъра на селското стопанство Патрушев", отговорил държавния глава на Русия.

"Иван-чай" е растение, което се предлага и в билковите магазини в България като традиционен руски чай (капорски чай). Латинското му наименование е Epilobium angustifolium (теснолистна върбовка).

Всъщност Александър Хлинов подхванал Путин отдалеч, за да получи подкрепа за новата индустрия, като го попитал как се отнася към "Иван-чай" държавният глава. "Очевидно добре, ако ми кажете какво е това, аз ще ви отговоря по-точно", казал Путин, а Хлинов ръкомахайки обяснил, че това е растение, което го има в цяла Русия.

"Така показахте с ръка, сякаш около тази сграда расте, че щях да тръгна да си набера", разсмял се президентът, предава ТАСС, а предприемачът казал, че може да научи президента на тази работа. Според Хлинов отечественият пазар на горещи напитки имал голям потенциал, но имало проблеми с производството на суровината, доколкото чай, кафе, какао и цикория не растат в Русия. "Но пък имаме качествен Краснодарски чай – моля!" , възразил Путин.

"Да, но за да напоим цялата наша страна, на нас ни трябва алтернатива", отвърнал Халинов. "В добрия смисъл на тази дума", продължил Путин с усмивка.

Според Министерството на земеделието включването на върбовия чай в списъка на селскостопанските продукти "ще отвори достъп на неговите производители до всички мерки за държавно подпомагане, използвани от производителите на растения у нас". Напитката е в състояние да "отмести" чая и кафето и да заеме достойното си място по рафтовете на магазините и в потребителската кошница, смятат от ведомството.

От Министерството на земеделието отбелязаха, че ще помислят как да стимулират производителите на напитката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

281

Тодор

преди 1 година

А руските мозъци, дето изтекоха в чужбина ги заменя със дупенца

280

Иван

преди 1 година

А руските мозъци, дето изтекоха в чужбина зи заменя със дупенца

279

Анонимен

преди 1 година

До Анализатор По селата масово се пие!

fallback