Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че потокът руски газ към Европа е намалял по вина на Запада. Той предупреди, че доставките може да продължат да се свиват.

Путин говори пред руски медии в Техеран, където се срещна с лидерите на Иран и Турция. Той каза, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат.

Спадът ще е от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно, ако бързо не бъде сменена турбината, ремонтирана в Канада и очаквана в Русия.

Путин допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток 2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Изявленията на Путин за "Северен поток" предизвикаха коментара на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Турбината вече е на път и ще бъде доставена навреме. Това не е повод да не се правят доставки. Чухме изявленията на Путин за "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Искам да бъда много ясна. "Северен поток 2" дори не е сертифициран и не функционира", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase