Снимка: БГНЕС
fallback

Както на Русия, така на Иран са наложени масивни международни санкции. И двете страни се управляват от хора с почти неограничени правомощия. И двамата гледат на Запада като на зла, корумпираща сила. Президентът Путин ще открие много познати неща в Техеран днес, след като пристигна в страната за разговори, насочени към засилване на връзките между двете страни на фона на войната в Украйна.

При едва второто си пътуване извън страната, откакто нареди танковете да влязат в Украйна през февруари, Путин ще се срещне с президента Раиси и Аятолах Хаменей, върховният лидер на Ислямската република. Двете нации поддържат близки отношения от много години, но Москва не желаеше да сключи пряк съюз с Техеран, защото се притесняваше да не навреди на доходоносните си икономически връзки със Запада. Въпреки това санкциите, наложени на Русия от Съединените щати и европейските страни заради войната в Украйна, означават, че подобни опасения вече са до голяма степен неуместни. "Това е важно посещение лично за Путин", каза Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет по международни въпроси, който съветва външното министерство. "Кремъл не иска да позволи да бъде изолиран в международен план."

САЩ предупредиха миналата седмица, че Иран се готви да предостави на Русия стотици дронове, за да подсили въоръжените си сили в Украйна. Белият дом съобщи, че руска делегация е посетила летище в централен Иран на 8 юни и 5 юли, за да разгледа въпросните дронове. Кремъл настоява, че военните доставки няма да бъдат обсъждани по време на разговорите, но Иран не е отрекъл изрично информацията, идваща от САЩ.

Вестник Javan, който е свързан с могъщия Корпус на гвардейците на ислямската революция, рекламира възможностите на безпилотните самолети, заявявайки, че те могат да бъдат използвани от Русия за насочване на артилерийски огън и унищожаване на украинска военна техника. Предполага се, че Техеран може да одобри доставката им в замяна на неуточнена военна помощ. В Москва военен експерт каза, че руските въоръжени сили биха приветствали дроновете, за да попълнят ресурсите си на фона на раздразнителния конфликт в Украйна. "Въпреки факта, че имаме собствено производство, все пак имаме нужда от повече дронове", каза Иля Крамник пред "Взгляд", прокремълски вестник. "Колкото повече имаме, толкова по-добре."

Посещението на Путин в Иран ще му даде поглед върху страна, за която мнозина се страхуват, че може да бъде планът за живот в Русия под строгите западни санкции. Почти 900 западни компании напуснаха Русия от началото на войната и забраните за международни полети оставиха страната изолирана. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, описа икономическите санкции като неизбежната цена на това, което той представи като отказ на Русия да се подчини на Запада. "Това е цената, която нашата страна и Иран плащат за своята независимост и суверенитет", каза той пред иранските медии. "В Русия имаме поговорка: "това, което не ни убива, ни прави по-силни", добави той, перифразирайки немския философ Фридрих Ницше.

Посещението се рекламира у дома като създаване на нова антизападна коалиция. Евгений Попов, държавен телевизионен водещ, каза, че двете нации ще формират "ос на доброто" - подигравателна препратка към описанието на президента Джордж У. Буш през 2002 г. на Иран, Ирак и Северна Корея като "ос на злото".

В Близкия изток също проирански гласове отдавна насърчават идеята, че "съюзът на стабилността" – държави, които се фокусират върху вътрешната стабилност за сметка на правата на човека или личните свободи – ще стане доминиращ, тъй като Западът неизбежно се разпада. Този съюз ще приеме Русия и Иран, и иранските съюзници като Хизбула в Ливан. Той ще бъде доминиран от Китай, нещо, което много от тези идеолози казват, че биха предпочели пред господството на Америка.

Иран наскоро кандидатства за присъединяване към търговската група на БРИК, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Този ход беше представен в Москва като доказателство, че опитите на Запада да изолира Русия са се провалили, тъй като съществуващите членове съставляват повече от 40% от населението на света и около 25% от световната икономика. "Ако всички изолирани държави си сътрудничат, те вече не са изолирани", каза Кортунов.

Но това ново групиране не е лишено от напрежение. Твърди се, че религиозните хардлайнери в Иран се противопоставят на прекаленото сближаване с Русия - светска държава, в която православната църква става все по-мощна. От друга страна, основната геополитическа амбиция на Иран, унищожаването на Израел, не се споделя, поне открито, от Русия и Китай. По-важното е, че се смята, че Иран страда икономически, след като Китай и Индия пренебрегнаха петрола му в полза на руския износ на намалени цени. Неназован ирански търговец каза пред The ​​New York Times, че износът на Иран за Азия е спаднал до приблизително 700 000 барела на ден, половината от обема на износа, на който страната базира годишния си обем бюджет.

Иран обаче може да бъде поставен да запълни празнината, оставена на западния пазар от ембаргото върху руския петрол, ако санкциите, наложени срещу него от президента Тръмп през 2018 г., бъдат облекчени. Разговорите за съживяване на ядрен пакт от 2015 г., който позволи на Техеран да изнася петрол, започнаха във Виена миналата година, след като президентът Байдън влезе в Белия дом, но не постигнаха малък напредък.

Решителното скъсване на Путин със Запада подчерта други прилики между Русия и Иран, чиито лидери представят страните си като ангажирани в героична борба за съпротива срещу американската хегемония. "За лидерите на Иран победата не е просто да победиш другата страна, а да упорстваш в своя идеологически път", пише Майкъл Йънг, експерт по Близкия изток в мозъчния тръст Карнеги, цитиран от The Times. "До голяма степен същото се отнася и за Русия срещу един по-силен западен свят."

Разговорите в Техеран са част от редовните срещи между Русия, Иран и Турция за обсъждане на войната в Сирия.

Предстои Путин да проведе отделни разговори с президента Ердоган, което ще бъде първата им среща от началото на войната в Украйна. Смята се, че Турция - член на НАТО - иска одобрение от двете страни за нова военна офанзива в Северна Сирия срещу кюрдски бойци, които смята за терористи. Тези бойци включват YPG - милиция, подкрепяна от Вашингтон, която изигра ключова роля в международната коалиция за победа над Ислямска държава в Сирия.

Русия и Иран подкрепят режима на президента Асад, докато Турция подкрепя бунтовническите сили, които все още се опитват да го свалят. Иран предупреди, че всяка турска военна кампания в Сирия може да дестабилизира региона. Владимир Сотников, руски анализатор, каза пред AFP: "Времето на тази среща на върха не е случайно. Турция иска да проведе "специална операция" в Сирия точно както Русия провежда "специална операция" в Украйна.

Ердоган и Путин ще обсъдят и износа на зърно от Украйна, съобщиха от Кремъл. Турски, руски и украински военни се срещнаха в Истанбул миналата седмица за разговори, целящи да осигурят освобождаването на милиони тонове украинско зърно, заседнали в черноморските пристанища поради руска морска блокада.

Още за посещението на Путин в Иран вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 1 година

първо са го ом..анафили после об..рязали и пак ома..нафили .... ***,,,наф =продава4 на зелен4уци на Персийски

179

и така

преди 1 година

за коджаците и по азиатски обичай

178

Анонимен

преди 1 година

молата как,во казал на джуджето ? върви на Ху.. руско ле ке )))

fallback