Снимка: БГНЕС

Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни сценарии, включително и пълно спиране на доставките на руски газ, след като започналата днес 10-дневна профилактика на газопровода "Северен поток-1" приключи, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Макар и профилактиката да е по график, Берлин смята, че Кремъл може да използва газа като оръжие. Москва отрича да има подобни намерения.

Още по темата

Ройтерс представя някои възможни рискове при частично или пълно спиране на доставките на руски газ за Германия.

 Защо "Северен поток-1" е толкова важен?

Това е тръбата с най-голям капацитет за пренос на руски газ към Германия - 55 милиарда куб. м годишно. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ.

Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата.

Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат.

 Кога и как Германия ще ограничи газа за потребителите?

Ако Германия обяви трета степен от националния план за реагиране при извънредна ситуация, мрежовият регулатор ще трябва да гарантира, че газът се разпределя справедливо между потребителите.

До тази степен може да се стигне при изключително високо потребление или при прекъсване на доставките, например ако потоците по "Северен поток-1" изцяло спрат.

Германия се намира във втората степен на плана от 23 юни, когато обемите газ по тръбопровода спаднаха до 40 на сто от капацитета.

Кой сектори са в най-голям риск?

Производителите на химикали, стомана, стъкло и хартия са най-големите потребители на газ в Германия, но ефектите то липсата на доставки ще се усетят почти навсякъде - от хранителната промишленост до производството на порцелан.

Алуминиевата промишленост, например, за която работят 60 000 души, а продажбите й възлизат на 22 милиарда евро, разчита на газ за топене и рециклиране.

Хартиеният сектор с 40 000 служители и оборот от 15,5 милиарда евро е от ключово значение за производството на опаковки за храни и лекарства, както и на хигиенни материали.  

 Какво правят компаниите?

"Унипер" (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, поиска помощ от правителството в размер на около 9 милиарда евро. Подобна стъпка се очаква и от други подобни компании.

Водещият производител на стомана "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) готви план за прекъсване на работа, тъй като не може да замени газа с петрол или въглища, казва говорител на компанията. Ако не се гарантират поне минимални доставки на газ, работата ще трябва да бъде спряна, което не изключва и потенциални щети за агрегатите.

Намаляване на газа за заводите за алуминий дори само с 30 на сто означава, че половината от тях ще спрат да работят, по данни на "Алуминиум Дойчланд" (Aluminium Deutschland).

Химическият гигант Ба Ес Еф (BASF) се нуждае от поне половината от получавания досега газ, за да продължи производството. Намаляването му ще накара компанията да прибегне до задействане на плана си за извънредни ситуации.

 Какво ще се случи с икономиката?

Според най-мрачната прогноза на баварската промишлена асоциация Фау Бе Ве (vbw) в случай на спиране на руските газови доставки германската икономика ще загуби 12,7 на сто от потенциала си през втората половина на годината.

 Какви са социално-политическите рискове?

Социалното недоволство може да налее вода в мелницата на крайнолевите и крайнодесните популисти, което би намалило потенциала на рационалния дебат как да се действа оттук насетне. Берлин при закон, който дава право на правителството да прецени как да разпределя газа, в случай че доставките намалеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase