Снимка: БГНЕС

Риск за доставките на газ има, но той е по вина на "Газпром", стана ясно от коментар на енергийния министър в оставка Александър Николов след изслушването му в парламента. "Ако погледнете микса на цяла Европа, той зависи изключително много от "Газпром експорт".

Специфичното поведение на този доставчик, което е далеч от търговско, показва, че целите са много повече геополитически, отколкото търговски. Ако се съди от поведението от февруари месец нататък и дори това, което се случи предходната година - създаване на изкуствен дефицит, и повишаване на цената за цялата Европа, този риск (за доставките бел. ред) е валиден. Но той не е функция, от която и да е държава консуматор, или от което и да е юридическо лице. За да може да бъде управляван този риск, се изисква максимална степен на усилия и максимална степен на доставчици", коментира министърът. Така според него ще се посрещнат специфичните нужди и зимният период ще мине спокойно.

"Хората трябва да са спокойни, тъй като в инфраструктурно положение България стои доста добре, има достатъчно конвенционални решения. Второ, това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, до голяма степен е добра новина и причина да сме по-спокойни. Това дава възможност за различни подходи за енергийния сезон, дори да има затруднения с доставките", добави още министърът. По думите му всички това следвало да попадне в конкретен план, който вече се разработвал и се допълва. Не мисля, че това, което се опитват да направят чисто политически хора, които са странно настроени към обществения интерес, е полезно. Армагедонът, който се предвиждаше, когато един бивш директор на БЕХ си тръгне - не се състоя, фалитите не се състояха...", заяви още Николов.

Той отказа да потвърди думите на Борислав Гуцанов от БСП, който по-рано обяви, че ПП са обещали да подновят преговорите с "Газпром". Не знам кой какво е обещавал, измъкна се Николов. И подчерта, че "Булгаргаз" продължава да спазва всичките си договори. България е в активен договр и спазва всички изисквания по него, настоя той. Искането на "Булгаргаз" за 32% скок на цената на газа той обясни със случващото се с европейските пазари през последния месец и подчерта, че предстои КЕВР да се произнесе по него.

Аз съм в това правителство с ясна номинация от кого и с ясно доверие от кого, така че е ясно - така Николов лаконично отговори на въпрос би останал в бъдещ кабинет на Асен Василев. "За да работи едно правителство, трябва да има нормална комуникация вътре в самата му структура, така че да се постигнат поставените цели. Аз нямам проблем с разговорите и с това, което се цели да се постигне. Плюс, че в крайна сметка, енергетиката е много твърд политическия интерес. В крайна сметка този сектор влияе на всеки българин", отговори той. И доста завоалирано каза, че не е получил покана да остане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase