Снимка: БГНЕС
fallback

Както Русия, така и Украйна, нарушават в хода на войната човешките права и международното хуманитарно право, става ясно от данни на ООН.

"Руските въоръжени сили, но и украинските, разполагат военни съоръжения в близост до цивилни сгради и използват цивилни граждани като жив щит. Вероятно важи и за украинските военни, макар в много по-малка степен", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет в Женева.

Тя посочва, че освен това войници и от двете армии извършват и други нарушения.

Oще по темата


"Става дума за изтезания и малтретиране на военнопленници, като извършителите на тези деяния не са подведени под отговорност", подчерта Бачелет.

И уточни, че както в контролираните от Русия територии, така и в районите, контролирани от Украйна, има случаи на изнасилвания и друг вид сексуално насилие.

Според ООН съществуват сериозни опасения, че офанзивите, провеждани от руските военни, са несъвместими с международното хуманитарно право.

"Същото вероятно се отнася и за украинските въоръжени сили в източната част на страната, макар и в много по-малка степен", обобщи Бачелет.

Тя призовава да спрат убийствата, мъченията и произволните задържания в името на всяка една жертва на тази безсмислена война

В ООН продължават да съществуват опасения, че руската армия е извършила незаконни убийства, включително извънсъдебни екзекуции.

"Растящият брой доказателства дават основателни причини да се смята, че руските въоръжени сили са извършили сериозни нарушения в това отношение", посочи Бачелет.

Върховният комисар на ООН по правата на човека съобщава още, че нейната служба разследва над 300 твърдения за убийства, извършени от руски войници извън рамките на бойни операции.

В същото време Бачелет изрази загриженост, че арестите на над 1000 заподозрени в колаборационизъм, извършени от украинската спецслужба за сигурност СБУ и украинската полиция, може да не са били в съответствие с международните задължения в областта на правата на човека. Нейната служба е документирала и 12 случая на насилствени изчезвания, в които е възможно да са замесени украински правоприлагащи органи, информира Дойче Веле.

По данни на Службата на ООН за правата на човека в Женева, до 3 юли в агресивната война на Русия срещу Украйна са загинали или са били ранени над 10 000 цивилни граждани. Най-вече в резултат на използването на експлозиви в жилищни райони. Официалният брой на убитите цивилни е 4889 - от тях 335 са деца. Мишел Бачелет смята, че реалният брой може да е много по-висок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

toti

преди 1 година

ТОВА Е ВЪРХАТ НА ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ И БЕЗХАБЕРИЯ !!! ЕДНИ СЕ КОЛЯТБЕСЕТ СТРЕЛЯТ ПОГРЕБВАТ ,А ДУГИ ИМ ДАВАТ ОЩЕ ОРЪЖИЯ ДА ГЛЕДАТ СЕИРА И СЕ САМУИЗБИВАТ...ООННАТОЕС"ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЕ И СЛОЖИ ТОЧКА НА ВОЙНИТЕ ,А ДА СЕ ВИДИ КОЛКОКАДЕ МИЛИОНИ УМИРАТ ОТ ГЛАД....НО КАКВО ОТ ТОВА ..???

77

Анонимен

преди 1 година

"Кр. психопат" пропадна още две позиции на долу и вече е 66. Всички ласкави мнения до тук са за него и сподвижниците му.

76

Анонимен

преди 1 година

"Кремълския психопат" понеже видя че е критикуван от поне 4 -5 мнения на хора не на *** и се опитва да се защити като слага лайкове от служебни телефони. Това няма да помогне на украинците и украинските.

fallback