Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

България отзовава 70 руски дипломати, които са уличени в шпионаж. Всички тези дипломати са работили в руското посолство, съобщи вчера премиерът в оставка Кирил Петков

"Изключително изненадващ ход, за да сварим противника "неподготвен". Казвам го с известна доза ирония по повод на това, че още в същия ден коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" гласно заявиха несъгласие, че не са били уведомени за този акт", заяви политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

От думите на премиера в оставка Кирил Петков би трябвало да направим извода, че става дума за шпионски скандал. Като че ли не е точно негова работа да разказва всичко това като шпионски скандал. Би трябвало да се занимава с политическите дела, отбеляза проф. Стоянов.
Oще по темата


"Това е игра на пинг-понг с президента, топката отново е в неговото поле. Вид провокация е и фактът, че под шапката на президента са определени служби, свързани с националната сигурност", каза още политологът.

Социологът доц. Алексей Пампоров на свой ред коментира, че с този ход започва предизборната кампания.

"Неслучайно коалиционните партньори изглеждаха недоволни. ДБ падна с 2% от вчера. Всички русофобски настроени хора много се радват в момента. БСП е в ужасен цайтнот, може да паднат под 200  хил. гласа. Това беше удар под кръста за коалиционните партньори на "Продължаваме промяната", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Г-жа Митрофанова не е в списъка със 70 души. Не е добър ход да се закриват консулства в началото на туристическия сезон. Ако е шпионски скандал, трябва да се комуникира от други служби", добави доц. Пампоров.

Вчера Корнелия Нинова показа документ за изнасяне на оръжия за Украйна, подписан от служебния кабинет на президента Румен Радев. Според доц. Пампоров това са компромати, а прокуратурата може да се намеси, защото се изнасят документи, които не би трябвало да се изнасят.

"Отдавна се вижда, че България изнася оръжие за Украйна през търговски фирми, а не директно от държава към държава. България дълго време снабдява Афганистан с оръжие. Този документ е свързан по-скоро с връщането на власт на талибаните и с отказа на България да ги снабдява с оръжие", коментира той.

Проф. Стоянов се съгласи с тезата му и добави, че заигравката с документи е нов скандал. Това е водопад от събития, които объркват изключително много избирателя, изтъкна политологът.

"Не можем да кажем колко хора ще отидат да гласуват. Ентусиазмът започна да спада и ще има свиване към твърдите електорати. Всичко, което правят от "Продължаваме промяната" от седмица насам, е абсолютна предизборна кампания", посочи доц. Пампоров.

Междувременно от "Продължаваме промяната" започнаха преговори с "Демократична България" и БСП за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

"Дълбоко скептичен съм към възможността да се състави кабинет в рамките на този парламент. В момента всеки е срещу всеки на най-различни фронтове. Преговорите са информационни поводи, така че да получаваш безплатен ефир за своите тези. В една много активна предизборна кампания сме", каза проф. Стоянов.

Доц. Пампоров смята, че отцепилите се от ИТН депутати не играят игра за кабинет, а по-скоро такава срещу Слави Трифонов и в полза на "Продължаваме промяната".

"Резултатът на БСП продължава да се срива. Изключително необясними са огромните компромиси от страна на дясното (ДБ - бел. ред.), които са в коалиция с БСП. Правят се непонятни компромиси. Има твърде много искания към това Кирил Петков да не е следващ лидер. Парламентът отново ще бъде много шарен. Ще има нови формации, които влизат. Има вероятност ДБ и БСП да останат извън борда", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback