Снимка: БГНЕС

Коалиционният съвет на ПП, БСП и ДБ проведе вечерна сбирка на "Дондуков" 1, която приключи без изявления пред журналистите, които чакаха.

Излъчването на правителство в рамките на този парламент бе основната тема на коалиционната сбирка.

След срещата на коалицията не излезе име на кандидат-премиер, нито какво са се договорили участниците. Пред медиите участници в срещата отказаха коментар дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-премиер и министри.

Общо е мнението обаче, че извънредни парламентарни избори не са добър вариант за страната, съобщи БНТ след завършването на срещата в Министерския съвет.

За да успеят да съставят ново правителство с мандат на ПП, партньорите трябва да си осигурят подкрепа от поне 121 депутати. След напускането на седмия депутат от ИТН днес, Иван Хиновски, се търсят още петима народни представители. Толкова не достигат на бившето мнозинство, за да се превърне отново в такова. До този момент управляващите си набавиха 7 гласа от липсващите 12. В събирането са участвали и независимите народни представители.

При съгласие в коалицията, ПП ще предложат състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание. В коалиционната сбирка участваха още и началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, лидерът на ПГ на ПП Андрей Гюров и зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров от БСП. От страна на ПП в преговорния екип влизат още Асен Василев и експредседателят на НС Никола Минчев.

На влизане пред медиите коментира единствено съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, който е депутат от ДБ.

"Надявам се да намерим правилните хора", каза той в отговор на въпрос от журналистите за фигурите на бъдещи министри, които ще се обсъждат. По-добре да не се говори за фигури, защото, по думите му, личните драми стават прекалено много в българската политика. Панев очаква да види идеите на потенциалния мандатоносител ПП.

Коалиционната сбирка се проведе на фона на сериозно напрежение, което избухна между ПП и БСП малко преди началото й, след изненадващото решение за изгонването на 70 руски дипломати. В същото време от ДБ приветстваха отзоваването им.

Владислав Панев коментира, че коалиционните партньори са разбрали от медиите за изгонването на 70 руски дипломати, но ДБ приветства решението.

"Очевидно г-жа Митрофанова сериозно се меси в българската политика", каза депутатът, цитиран от БТА.

На обратния полюс беше соцлидерката Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП е категорично против тази безпрецедентна стъпка и изрази недоволство, че партньорите в коалицията не са били уведомени. Вицепремиерката добави още, че и МС не е вземал подобно решение.

Заместникът й с ресор "международна дейност" Кристиан Вигенин пък призна, че е шокиран, нарече неприемлив акта на един премиер в оставка и видя целенасочена провокация.

Вигенин намекна, че БСП може да напусне коалицията. Подобни действия поставят под заплаха сформирането на нов кабинет, предупреди бившият външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase