Снимка: БГНЕС
fallback

Влиятелната група от издигащи се икономики заяви, че подкрепя преговорите между Москва и Киев в края на двудневната среща на върха, която се проведе на фона на руската инвазия в Украйна.

Пекин е домакин на виртуален форум на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - които представляват над 40 % от световното население и почти една четвърт от световния брутен вътрешен продукт.

Три от членовете - Китай, Индия и Южна Африка - се въздържаха при гласуването на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Oще по темата

В декларация, петте държави заявиха, че "подкрепят преговорите между Русия и Украйна", но не посочиха път за прекратяване на войната, предава БГНЕС.

Страните заявиха, че са "обсъдили загрижеността си във връзка с хуманитарната ситуация в и около Украйна" и изразиха подкрепа за международните агенции, "които да предоставят хуманитарна помощ".

Съединените щати и Европейският съюз наложиха на Русия множество санкции, откакто тя нахлу в Украйна на 24 февруари.

Китай и Индия обаче се опитаха да останат извън обсега на санкциите, опасявайки се да не навредят на силните военни и търговски връзки с Москва.

Южна Африка, една от малкото африкански държави с дипломатическо влияние извън континента, също отказа да осъди Русия, за да запази важните си икономически връзки.

Китай и Русия също така изтъкнаха партньорството си без ограничения, като миналата седмица президентът Си Дзинпин изпрати на Путин послание за подкрепа по въпросите на "суверенитета и сигурността".

Руският президент призова лидерите на БРИКС да работят заедно, за да неутрализират "егоистичните действия" на Запада и да настояват за "наистина многополюсна система на международните отношения".

В сряда, в навечерието на форума, Си заяви, че "кризата в Украйна е... сигнал за събуждане" и заклейми санкциите като "бумеранг и нож с две остриета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

ГОЧО

преди 1 година

Аржентина и тя се включва в БРИКС, а като дойде гладната зима много други ще я последват! От ЕС, НАТО и ХАМЕРИКА хищо няма да остане след няколко години. Ще вият като гладниПОМИЯРИ в краката на БРИКС!

105

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

Джим О'Нийл от щатската банка 'Голдмън Сакс' въвежда понятието БРИК още през ноември 2001, което е записано в годишния анализ. Това дава началото на най-бедната, безсилна и импотентна организация от джуджета, където Китай е като огромен колос, който може да погълне останалите без да се задави.

104

Анонимен

преди 1 година

С крадци никой не преговаря .

fallback