Снимка: БГНЕС

Кремъл може да планира "ребрандиране" на инвазията си в Украйна, след като официални лица наредиха премахването на банерите с огромни символи Z и V от важни сгради.

В Москва властите нареждат на Сергей Миронов, ръководител на партия "Справедлива Русия – За истината", да свали транспарант от офиса си в центъра на града, позовавайки се на "многобройни" оплаквания от страна на обществеността.

В Новосибирск, най-големият град в Сибир, служители пък се намесиха, след като тийнейджър успешно аргументира, че банери, окачени от външната страна на кметството, са в нарушение на разпоредбите за обществена реклама. Банер беше премахнат и от фасадата на офис на военните ветерани в Перм, в района на Урал.

Децата, които украсиха прозорците на културен център в Псковска област в Западна Русия със символите Z и V, също бяха инструктирани да премахнат символите. Местен служител каза пред държавната телевизия, че могат да се показват само политически неутрални изображения.

Руските служители обаче са известни с това, че пренебрегват законите на страната, когато им е удобно, а някои анализатори предполагат, че премахването на банерите може да означава, че Кремъл е решил да остави символите в миналото.

Буквите Z и V първоначално бяха забелязани на руски танкове и бронирани превозни средства, преминаващи в Украйна през февруари. Въпреки че вероятно първоначално са били използвани за целите на идентификацията, руските служители на отбраната казаха по-късно, че означават "За победа" и "Сила в истина".

Те обаче не успяха да завладеят общественото въображение и се виждат главно в правителствени служби, прокремълски организации и в полицейски коли.

"Възможно е Кремъл да планира ребрандиране. Тези два странни символа нямаха нужния ефект и затова трябва да бъдат заменени с нещо по-ефективно", казва Абас Галямов, политически анализатор, пред The Times.

Нито една от буквите не съществува в кирилицата, въпреки че и двете имат фонетични еквиваленти. Критиците казват, че символът Z, който също е бил използван от нацистките сили по време на Втората световна война, прилича на свастика. Опозиционните активисти го нарекоха "Звастика".

Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, също предполага, че решението за премахване на символите може да е знак, че Москва търси начини да сложи край на това, което нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

"Не може да се изключи. . . че е взето решение за подготовка на хората за мир и заради това те започват да се отърват от цялата тази визуална милитаристична символика", пише той в Telegram.

Смята се, че между 15 000 и 30 000 руски войници са загинали във войната, включително почти 600 генерали и високопоставени офицери. Русия призна, че 1351 войници са били убити в Украйна, но не е актуализирала броя си от март.

Игор Гиркин, бивш агент на службата за сигурност на ФСБ, който преди това ръководи подкрепяните от Русия сепаратисти в региона на Донбас, каза тази седмица, че броят на войниците, убивани всеки ден в Украйна, сега далеч надхвърля загубите по време на войната на Съветския съюз в Афганистан.

Както независимите, така и държавните проучвания показват, че до 70 процента от руснаците подкрепят войната. Критиците обаче твърдят, че е невъзможно да се прецени мнението, когато хората се питат директно. Съгласно нов закон, одобрен от Кремъл през март, думите срещу военната операция са престъпление, наказуемо с до 15 години затвор за "дискредитиране" на армията.

"Не можете да разчитате на анкети, където питат директно за войната – хората са уплашени", пише Team Navalny, група активисти, които подкрепят Алексей Навални.

Те цитират друго скорошно проучване, в което само 7% от респондентите казват, че допълнителни бюджетни средства трябва да бъдат изразходвани за въоръжените сили като доказателство, че много малко руснаци са обхванати от военна треска. Повече от 70 процента твърдят, че средствата трябва да се използват за подобряване на образованието, здравеопазването или пенсиите. "Хората нямат нужда от война. Те трябва да живеят по-добре", написа екипът Навални в социалните мрежи.

Провоенната пропаганда в държавните детски ясли и училища доведе до нарастване на търсенето на частно образование. Годишните такси за частните училища в Москва са се увеличили с между 20% и 100% след инвазията, пише The Moscow Times.

"Сега всеки иска да изпрати децата си в частни училища, където има надежда, че учителите няма да налагат пропаганда", казва родител пред вестника.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase