Снимка: БГНЕС
fallback

Тази сутрин два дрона, летящи откъм Украйна, удариха голяма руска петролна рафинерия в близост до границата, съобщиха от завода, като изпратиха в небето кълбо от пламък и черен дим и накараха завода да спре производството, предаде "Ройтерс".

Руските региони, граничещи с Украйна, съобщават за множество нападения и обстрели, след като на 24 февруари Москва изпрати свои войски в бившата си съветска съседка за така наречената "специална военна операция".

От петролната рафинерия "Новошахтинск" в руската Ростовска област съобщиха, че първият дрон е нанесъл удар в 8,40 ч., като е засегнал дестилационната инсталация "Акруд" и е предизвикал взрив и пожар.

Вторият удар в 0623 GMT е бил насочен към резервоарите за суров петрол в рафинерията, най-големият доставчик на петролни продукти в Южна Русия, но не е предизвикал пожар, съобщиха от завода. Никой не е пострадал.

"В резултат на терористични действия от западната граница на Ростовска област два безпилотни летателни апарата нанесоха удар по технологичните съоръжения на Новошахтинск", заявиха от завода.

Oще по темата

"Персоналът е евакуиран, а технологичното оборудване е спряно, за да се оценят щетите."

Областният управител на Ростов, Василий Голубев, заяви, че петролната рафинерия е преустановила работа. Той заяви, че в рафинерията са открити фрагменти от два безпилотни самолета.

На кадри от социалните мрежи се вижда как безпилотен самолет лети към рафинерията, разположена само на 8 км от границата с Украйна, преди да се издигне голямо огнено кълбо, което предизвиква възгласи от хората в близост до камерата.

Рафинерията е с годишен капацитет до 7,5 милиона тона и започва да функционира през 2009 г.

Руското министерство на енергетиката заяви, че пожарът не е засегнал доставките на бензин и дизелово гориво за потребителите в Южна Русия.

Русия разследва и причината за големия пожар, който избухна в края на април в петролен склад в град Брянск, на 154 км североизточно от границата с Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 1 година

Фейк. Никъде я няма тази новина. Откъде я изкопахте, или това е новия скеч на укропитеците.

78

Анонимен

преди 1 година

Мисля, че новината трябва да се чете: Руснаците оставиха 2 дрона да стрелят преди да ги свалят. Очаквайте масова мобилизация заради нападението.

77

Да допълня...

преди 1 година

Че няма сама украински заводи да бъдат ударени , я ! Война е.

fallback