Снимка: архив, БГНЕС

Бани с кръв от рогата на сибирски елен. Екскременти, събирани от лоялни служители, за да не могат да бъдат използвани за анализ. Мистериозни отсъствия за медицински процедури.

Слуховете за здравето на Владимир Путин, който навършва 70 години през октомври, са отблъскващи, зловещи и недоказуеми.

Още по темата
Тези слухове обаче дават поне някаква представа за здравословното състояние на Путин - елемент, който е от ключово значение в момент, в който той ръководи руските сили, които водят една кървава война в Украйна, чийто краен резултат ще оформи бъдещето на Европа, пише Франс прес.

По време на двете десетилетия на власт на Путин в общественото пространство не е изтичала почти никаква информация за истинското му здравословно състояние, като изключим демонстрациите на впечатляваща мъжественост и форма. Путин на кон. Путин лови риба гол до кръста, Путин практикува джудо...

Сега обаче руският президент вече е на достопочтена възраст и външният му вид се промени през годините - лицето му изглежда подуто, а движенията му понякога издават напрежение. Тези детайли подхранват слуховете още повече.

Какви са твърденията?

Най-задълбоченото изследване на здравословното състояние на Путин бе публикувано през април от рускоезичния сайт Proekt, изготвено на базата на общодостъпни източници и в което се съдържа заключението, че пътуванията през последните години на президента до неговата вила в Сочи, на брега на Черно море, съвпадат с пътуванията на голям екип от медици.

Сред тя е и специалистът по рак на щитовидната жлеза Евгений Селиванов.

Циркулират слухове, че Путин си прави бани с кръв от рогата на сибирски елен, за която се предполага, че носи дълголетие и засилва половата мощ. Твърди се, че тази практика била препоръчана на руския президент от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който е родом от Сибир.

Според френското ежеседмично издание "Пари Мач" по време на посещения във Франция през 2017 г. и в Саудитска Арабия през 2019 г. Владимир Путин е бил придружаван до тоалетната от екип, който е събирал изпражненията му, за да предотврати изтичането на каквато и да било информация за здравословното му състояние.

Наскоро ежеседмичното издание "Нюзуик", което се позовава на източници от американското разузнаване, написа, че през април на Путин са правени процедури, които са част от лечение на напреднал стадий на рак. Съветът на САЩ по националната сигурност отрече, че тази информация произхожда от него.

Кирило Буданов, ръководителят на украинските разузнавателни служби, пред "Скай нюз" също заяви, че Путин е болен от рак.

С какви сведения разполагаме?

Единственият път, когато Кремъл потвърди , че Путин има здравословен проблем, беше през есента на 2012 г., когато руският лидер изчезна от общественото полезрение и анулира срещи. Кремъл съобщи тогава, че става дума за разтягане на мускул, а руски вестник написа, че президентът има проблеми с гърба.

Според сайта Proekt именно през този период започват сериозните проблеми на Путин със здравето. Пандемията от ковид отключи странности в поведението на руския президент, които според очевидци издават параноята му.

Официално Путин е ваксиниран, но за разлика от повечето световни лидери така и не бяха разпространени кадри как му поставят доза от ваксината.

Хората, които се срещат с него, са подложени на драстични превантивни мерки, които включват определен брой дни карантина. Всички си спомняме и за огромната маса, която разделя руския президент от неговите чуждестранни гости, сред които бе и Еманюел Макрон, който се срещна с Путин през февруари, преди да започне войната.

Само посетителите, които приемат да си направят тестове - нещо, което Макрон отказа да направи - получават разрешение да стиснат ръката на руския лидер.

На кадри от разговор в края на април на Путин с руския министър на отбраната Шойгу се вижда как президентът се е хванал здраво за масата. Това подхрани спекулациите, че по този начин Путин се опитва да скрие, че трепери.

Освен това Кремъл отложи, без да насрочва друга дата и без да дава обяснение, традиционната директна линия, в рамките която Путин всяка година разговаря със сънародниците си по телефона.

Взимат се огромни мерки за гарантирането на сигурността му, каквито бяха взети например на годишната му пресконференция през 2020 година, когато в залата бяха допуснати малък брой журналисти, на които предварително бяха направени тестове и които се бяха подложили на карантина. Президентът също така управлява текущите дела посредством видеоконферентна връзка.

Какво казва Кремъл?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков винаги отхвърля тези твърдения.

"Не мисля, че някой, който е с всичкия си, може да съзре признаци на болест или каквито и да било проблеми със здравето у президента Путин", каза руският външен министър Сергей Лавров по френската телевизия Те Еф 1 в края на миналия месец.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е съюзник на Путин, направи подобно изявление в интервю за японската телевизия.

"Ако си мислите, че на Путин му има нещо, значи сте най-окаяният човек на света", каза Лукашенко тогава.

При свои скорошни появи, като например на форума, посветена на Петър Велики, и при разговор с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, руският президент действително не демонстрира никакви признаци на слабост.

Защо е важно?

Повечето наблюдатели си мислят, че Путин ще се яви на изборите през 2024 г., след като прокара промени в конституцията, които му позволяват да изкара трети мандат.

"Страната няма никаква представа за истинското физическо и емоционално състояние на президента си", заяви Роман Баданин, главен редактор на Proekt.

"Цялата планета не знае дали един човек, който може да унищожи човечеството, като натисне един червен бутон, е в добро здраве или не", обобщава Баданин.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase