Снимка: БГНЕС

Сърцето на Елдар Гаджиев се свива, когато един ден през април чува странен звук от двигателя на неговата Шкода. Гаджиев, който притежава автопарк от четири коли, които отдава като таксита в Москва, знае, че е ужасно и скъпо време за повреда.

"Цените на резервните части, ако изобщо можете да ги намерите, излязоха извън контрол, след като Владимир Путин разпореди инвазията в Украйна. Разбрах, че съм в лоша ситуация", споделя Гаджиев пред The Guardian.

"Помислих си: ремонтът ще струва колкото колата. Автокъщите са безполезни", казва той.

От магазина му за авточасти му казали, че списъкът на чакащите е дълъг и ще отнеме месеци да стигнат до неговата поръчка. Затова той публикува съобщение в публичен чат. Тогава телефонът му се "взривява". Елдар получава десетки обаждания, някои от които са от грубо звучащи "дилъри", които му предлагат да се срещнат или му дават неясни обещания да получи частите, от които се нуждае.

"Това е пълна спекулация", казва той. "Няма повече резервни части. Така че цените са или твърде високи, почти бихте могли да изхвърлите колата, или си мислите: това незаконно ли е?"

Той подозира, че много от частите, които са му предложени, са били откраднати. "Това е завръщането на престъпността", добавя той.

Малко сектори от руската икономика усещат напрежението от почти пълната изолация на страната така, както  автомобилната индустрия, където частите за нови и употребявани превозни средства са в недостиг.

Гаджиев казва, че в крайна сметка е платил осем пъти по-висока цена за ремонта на колата си. Други казват, че цените са скочили десетократно.

Алексей Атапов, собственик на фирма за ремонт на автомобили, казва: "Ние сме в доста тъжна ситуация по отношение на ремонта и поддръжката на автомобили в Москва. Централните складове затвориха в края на февруари и дори пристигналите по поръчка части не ни бяха дадени. Върнаха парите и взеха всички части обратно в чужбина."

"Заради сроковете в доставките те просто спряха всички дейности. Централните складове са нашето всичко. Две седмици след 24 февруари (денят на инвазията), спекулациите с автомобилни части достигнаха своя връх. Нещо, което би струвало 900 рубли (£12,50), би струвало 7000-7500 рубли. Оригиналното автомобилно масло би струвало 12 000 вместо 1200", допълва той.

Докато руското правителство промотира своите политики за заместване на вноса и "паралелен внос", които позволяват на вносителите да игнорират забраните за изпращане на резервни части в Русия, планът едва е започнал да се прилага и е малко вероятно предлагането да достигне търсенето в скоро време, на мнение са анализатори. Междувременно анекдотични доказателства сочат, че фалшивите и откраднати части заливат пазара.

Пазарът се стреми да се адаптира. Wildberries, руски онлайн търговец на дребно, добави автомобилни части, включително двигатели, горивни системи, трансмисии, части за шасита и други, съобщиха от компанията.

Но в момента участниците на пазара казват, че запасите са достигнали изчерпване. "Всички резерви свършиха много бързо“, казва Атапов.

Недостигът засяга и новите автомобили. Автоваз, най-големият производител на автомобили в Русия, обяви допълнителна седмица отпуск за работниците си поради недостиг на чужди части, по-специално полупроводници. Продажбите на автомобили в Русия спаднаха с 83,5% през май, съобщи Асоциацията на европейския бизнес (AEB) в понеделник, а цените на новите автомобили са се повишили средно с 50%.

Новите Lada Grantas, произвеждани от Автоваз, няма да имат ключови функции за безопасност, включително антиблокиращи спирачни системи и въздушни възглавници, както и ограничения на емисиите и сателитни навигационни системи.

Ситуацията може да е още по-тревожна в руската авиационна индустрия, където авиокомпаниите канибализират флотите си за части, докато търсят всякакви нови източници за внос, които могат да намерят.

"Основният проблем е, че обслужващите компании, фирмите, които обслужват и сертифицират Airbuses и Boeing и раздават документи, които позволяват на самолетите да летят до Европа, нямат право повече да издават тези документи", обяснява старши изпълнителният директор на Sukhoi Superjet. "Започнахме да канибализираме някои самолети, като използваме части от няколко по-стари, за да поддържаме новите."

Един пилот, който редовно покрива полети на междинна разстояния до Обединеното кралство и други европейски дестинации за своята авиокомпания, пише, че ситуацията е „"прецакана", добавяйки, че смята, че компанията му пренебрегва опасенията за безопасността, повдигани от пилотите редовно.

"Решението е или паралелен внос, или правителството ще трябва да предприеме бързи действия за изграждане на руски самолети", казва мениджърът на Сухой. "Давам на руската авиационна индустрия една година, ако нищо не се промени."

Максим Пирков, пилот на руската авиокомпания Nordwind Airlines, публикува снимка от московското летище Шереметьево, на която се вижда наскоро наетите от компанията 777, паркирани на пистата, "очакващи по-добри времена, ако дойдат, разбира се".

Той написа: "Според моя информация някои руски авиокомпании в складовете си имат достатъчно колела и накладки за още един месец максимум. Изглежда, че ще трябва да търсим някакъв път към черния пазар за резервни части. Хей китайци! Тук!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase