Снимка: БГНЕС

Кремъл изрази надежда, че при посещението си в Киев в четвъртък лидерите на Франция, Германия и Италия няма да обсъждат само доставките на оръжие, а по-скоро ще "накарат президента Зеленски да погледне реалистично на ситуацията".

"Надявам се, че лидерите няма да се съсредоточат само върху подкрепата за Украйна чрез по-нататъшното ѝ напомпване с оръжие", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в разговор с репортери, предаде .

"Това е абсолютно безсмислено, ще удължи страданията на хората и ще нанесе нови щети на страната."

Макрон, Шолц и Драги посетиха Ирпин в покрайнините на Киев в четвъртък в рамките на високопоставена демонстрация на подкрепа за Украйна.
Очакваше се кандидатурата на Украйна за присъединяване към 27-членния Европейски съюз и искането й за повече оръжия за отблъскване на руското нахлуване да бъдат двете основни теми на разговорите на лидерите на ЕС със Зеленски по-късно през деня.

Кремъл неведнъж се е обявявал против доставките на западни оръжия за Киев, заявявайки, че те удължават конфликта и усложняват търсенето на примирие.

Още по темата
От началото на конфликта западните държави са доставили на Украйна военно оборудване на стойност милиарди долари в опит да попречат на настъплението на Русия.

В четвъртък руски официални представители заявиха, че са готови да продължат мирните преговори с Украйна, но отново обвиниха Киев в протакане.

В отговор на въпрос за потенциалните украински надежди да си върне анексирания от Русия Кримски полуостров или да предотврати инфраструктурните връзки с региона, Песков заяви:

"Трудно е да се очаква нещо [конструктивни преговори] на този фон или по друг начин, защото всичко е в застой."

Водещият преговарящ на Русия Владимир Медински също заяви в четвъртък, че Москва е готова да поднови преговорите с Украйна, но не е получила отговор на предложенията, отправени към Киев в предишните кръгове.

През март се проведоха периодични преговори между Русия и Украйна, включително среща на делегации на високо равнище в Истанбул, но оттогава те са прекъснати. И двете страни се обвиняват взаимно, че не преговарят добросъвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase