Снимка: БГНЕС

Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха в Киев за да се срещнат с украинския си колега Владимир Зеленски.

Още по темата

Тримата европейски лидери пътуваха с нощния влак от Полша до Украйна. Решението им дойде след критики от страна на Киев относно отговорът им на руската агресия в страната.

"Това е важен момент. Това е послание за единство, което изпращаме до украинците", заяви Макрон след като стъпи на украинска земя.

Попитан защо посещението се провежда сега, представител на Елисейския дворец каза, че лидерите смятат, че е най-добре да го направят точно преди срещата на върха на ЕС, която трябва да обсъди кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Шолц беше атакуван, че Германия не изпрща на Украйна достатъчно оръжия, но посланикът на страната в Берлин Андрий Мелник заяви, че очаква Шолц да поеме ангажимент страната му да изпрати тежките оръжия, които отдавна бяха обещани, но все още не са доставени.

Шолц отхвърли критиките, че е въздържал военната подкрепа, като в отговор каза, че Германия е един от най-големите военни и финансови поддръжници на Украйна.

"Посещението на лидерите на Германия, Франция и Италия в Киев е демонстрация на солидарност, но и на ангажимент да продължим да подкрепяме и помагаме на Украйна и нейните граждани" заяви германският канцлер.

Говорейки пред германския вестник Bild на път за Киев, Шолц каза: "Ние не просто искаме да демонстрираме солидарност, но също така искаме да дадем да се разбере, че ще продължим с помощта, която организираме – финансова и хуманитарна, но също така и когато става дума за оръжия."

"Подкрепата ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за борбата на Украйна за независимост", допълни Шолц. "Ситуацията, в която се намира Украйна, е много необичайна".

Той също така ясно подчертава, че санкциите са от голямо значение, като казва: "Те допринасят за шанса Русия да се откаже от операцията си и да изтегли войските си отново. Защото това е целта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase