Снимка: Pixabay

Русия заплаши да направи така, че Европа да „изчезне“, ако западните лидери доставят ядрени оръжия на Украйна, съобщава британският „Метро“.

Един от най-големите политически съюзници на Владимир Путин, ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин, предупреди, че подобен ход ще провокира „ядрен конфликт“ на континента.

Като ключова фигура в руската политика и един от първите официални лица, подкрепили публично войната, думите му не трябва да се приемат лекомислено, пише изданието.

Неговата апокалиптична заплаха идва, след като според съобщенията бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски призова за предаване на ядрени оръжия на президента Зеленски, за да укрепи отбраната си.

„С такива политици европейците ще имат много по-сериозни проблеми от тези, с които вече се сблъскват днес (бежанци, рекордна инфлация, енергийна криза)“, отвърна в Telegram Володин. „Сикорски провокира ядрен конфликт в центъра на Европа. Той не мисли за бъдещето нито на Украйна, нито на Полша. Ако предложенията му бъдат изпълнени, тези страни ще изчезнат, както и Европа. Той трябва да бъде прегледан от психиатър, да предаде мандата и да остане вкъщи под наблюдение. Именно заради хора като Сикорски е необходимо Украйна да бъде освободена не само от нацистката идеология, но и да се демилитаризира, като се гарантира нейният неядрен статут.“

Никой западен лидер досега не е предлагал въоръжаване на Украйна с ядрени оръжия и не е ясно дали Полша планира да направи това.

Сикорски каза пред украинския канал Espreso TV, че руският президент е нарушил Будапещенския меморандум за гаранции за сигурност от 1994 г., който задължава да се зачита териториалната цялост на Украйна, пише „Сън“.

Той каза, че това нарушение би оправдало доставката на ядрени оръжия от Запада.

Украйна се съгласи да предаде всички ядрени оръжия, разположени в страната след падането на Съветския съюз.

В публикация в Туитър, адресирана до Володин, Сикорски каза: „Вие обещахте на Украйна да зачитате границите ѝ през 1994 г. в замяна на ядрените ѝ оръжия. В момента вие я колонизирате и заплашвате и Украйна, и НАТО с ядрените си оръжия. Ние просто искаме да знаете, че ако ги използвате, ние също имаме опции.“

Скоро след инвазията на Русия през февруари, Путин приведе ядрените си сили в повишена готовност, позовавайки се на „агресивни изявления“ на НАТО и строги финансови санкции. Кремъл също придвижи ракети с ядрена способност към границата на Русия с Финландия заради плана на скандинавската страна да се присъедини към атлантическия алианс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase