Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че има три групи мотиви, заради които в понеделник ще подаде оставка - взетото политическо решение, което е нормално да бъде прието, и факторите, свързани с морал и лоялност.

Той разбрал по време на международна енергийна среща, че Слави Трифонов изтегля министрите на ИТН от коалицията. Част от митологията, която върви, е, че се спускат решения, но в сектор енергетика съм имал кратки и ясни разговори със Слави Трифонов - направи това, което смяташ, че е полезно за хората, каза той.

Oще по темата

"Не съм имал проблем в комуникацията с премиера. Спекулациите, че се вземат едностранни решения особено в оперативното управление на един или друг сектор, са безпочвени, каза Николов пред бТВ. Директно предложение да остана на поста от премиера от Кирил Петков след напускането на ИТН не е имало", каза още министърът в оставка.

"Имаше много говорене на фона на документи и договори с чувствителна информация. Не само Асен Василев говореше за енергетика от гледна точка, че планът за възстановяване е при министерството на финансите. Вицепремиерът Корнелия Нинова няколко пъти казваше за изисквания на бизнеса, за начина на управление на дружествата. И с вицепремиера Сандов сме имали разговори за баланса между зелена и устойчива енергия, имаме ясни различия по тази тема. Трудно се работи в среда, в която прекалено много хора стъпват на базисно разбиране, което не обхваща целия сектор", каза Николов.

Относно коментарите в медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи след като „Газпром“ е ненадежден партньор.

„Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов. 

Ако руският газ спре за Европа, утре цените на електроенергията ще станат в пъти по-високи, трябва да разглеждаме всеки сценарий, каза Николов.

Запитан за думите на Слави Трифонов, че 4 милиарда са източени от енергетиката Николов каза, че "източени" не е най-точната дефиниция.

Има газ и са разтоварени танкерите, а цената се вижда в предложението, което Булгаргаз внася към КЕВР, каза Николов по повод втечнената газ.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 1 година

Лоялността ти е към държавата и хората бе мибун! А не към някакъв изпушил фрик.

59

toti

преди 1 година

Ще каже,ще каже и още много други ще кажат,защото дойде ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО и дългото чучоло е време да си подаде ОСТАВКАТА !!!

58

toti

преди 1 година

Каква лоялност бе драги??? ,,кажи си че те е шубе или разбери,че това не е никаква партия,а издънка на чакгарите,които излъгаха младежта и се оляха дп ушите,а на следващи избори и чертата няма да минете!!! Ако си мъж си оня работа дръж!!

fallback