Снимка: БГНЕС/ЕПА

Заради санкциите, наложени на Русия, европейските граждани са изправени пред инфлация и влошаване на жизнения стандарт, а много от тях са изложени на риск от бедност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненско-сръбската „Радио и телевизия на Република Сръбска“.

„В Европа жизненият стандарт се влошава, инфлацията се увеличава, а темповете на растеж се забавят. Появи се дори понятието „нови бедни“. Хората страдат от настъпващите проблеми, включително от повишаването на цените. Много от тях са изложени на риск от бедност“, казва той.

Въпреки това, отбеляза Лавров, десетки милиарди долари и евро отиват за въоръжаване на Украйна.

„Германия обяви, че за нея е важно не да подкрепи германците в трудните времена на растящи цени, а да отдели 100 млрд. долара за милитаризиране на страната си“, добави министърът. „Това напомня на мнозина в Европа, че изявлението на Германия за необходимостта да се превърне във водеща европейска военна сила, може да се възприеме от някои като не толкова безобидно“.

Министърът подчерта, че Русия отдавна е изгубила вяра в договорната способност и надеждност на западните държави. Лавров изтъкна, че след санкциите, наложени през 2014 г., Русия е започнала да разчита на собствените си сили и на контактите си с надеждни партньори. „В резултат на предприетите мерки се превърнахме в основна селскостопанска сила. Преди това в продължение на много години внасяхме големи количества храна“, каза руският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase