Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна премина всякакви граници на приличието със своите искания към Запада за доставка на оръжия. Освен това провокира въвличането на Запада във военни действия в случай на доставка на ракетни установки. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция след края на преговорите в Саудитска Арабия.

„Такива рискове [от въвличане на трети страни в украинския конфликт] със сигурност съществуват, но това, което киевският режим изисква така безапелационно, бих казал собственически, от западните си покровители, на първо място преминава всички граници на благоприличието и дипломатическата комуникация и, второ, е директна провокация, целяща да въвлече Запада във военни действия", заяви Лавров.

Според него "здравомислещите западни политици" разбират рисковете от разширяването на конфликта и не приемат подобни сценарии, но не всички на Запад се придържат към тази гледна точка.

"Ще кажа направо, че има политици в ЕС, особено в северната му част, които са готови да се съгласят с това безумие, за да задоволят амбициите си, но сериозните държави в ЕС, разбира се, са наясно, че подобни сценарии са неприемливи", добави той.

Лавров подчерта, че Москва е доловила признаци на разумни оценки от страна на Вашингтон относно доставките на оръжие за Киев.

Той също така каза, че Русия изпитва трудности при износа на зърно поради санкциите срещу нейните кораби.

"Съществуват проблеми и с износа на руско зърно... Корабите, които превозват руско зърно, попаднаха под санкции", посочи той.

Нахлуването на Русия в Украйна, която също е основен износител на зърно, доведе до повишаване на световните цени на храните. Русия обвинява за това западните санкции срещу нея, които нарушиха производството на торове и износа на зърно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Мен

преди 1 година

Смот.льо, единствено ядрените ви ракети спират цивилизованите държави да ви набият канчето. Армията, държавата и народа ви са гола вода. Включвам и народа, който не се надигна да ви измете ненорма.лници.

100

Анонимен

преди 1 година

Ами има ако Полша се престраши да ви запука с Русия е свършено!

99

Анонимен

преди 1 година

Лавров: Има риск в конфликта в Украйна да бъдат въвлечени трети държави .......... ти се моли да не въвлечете някоя натовска държава, че войната ви рЕзко ще свърши за няколко часа!

fallback