Снимка: архив, БГНЕС

Зетят на бившия руски президент Елцин - Валентин Юмашев, се е отказал от поста съветник на Владимир Путин, който е заемал от 2000-та година насам. Смята се, че именно Юмашев навремето е вкарал Путин в Кремъл, пише Дойче веле.

Валентин Юмашев, зет на бившия руски президент Борис Елцин, се е отказал от поста на съветник на Путин - съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Още по темата
Отказът на Юмашев беше потвърден от Людмила Телен – заместник-директор на фонда „Президентски център на Борис Елцин“, в чийто управителен съвет членува и Юмашев. На въпрос на Ройтерс защо той се отказва от длъжността Телен е отговорила: „Това е станало по негова лична инициатива“.

Юмашев се е отказал от поста през април

По думите на другия източник на Ройтерс Юмашев е напуснал Кремъл още през април. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков и самият Юмашев не отговориха на въпросите на Ройтерс.

„Юмашев беше съветник с ограничено влияние над решенията на Владимир Путин, но неговият отказ от поста къса една от последните връзки на Путиновата администрация с управлението на Елцин – период, който се характеризираше с либерални реформи и откритост на Русия към Запада“, отбелязва Ройтерс.

Другият високопоставен служител от епохата на Елцин – Анатолий Чубайс – се отказа от служебните си задължения на специален представител на президента Путин по въпросите на устойчивото развитие и връзките с международните организации още през март, почти веднага след руското нахлуване в Украйна.  Малко по-късно той напусна Русия, припомня Ройтерс.

Юмашев беше част от близкия кръг на властта около Елцин

По времето на Елцин Валентин Юмашев спадаше към близкия кръг на властта около президента на Руската федерация. През 1997/98 година той оглавяваше президентската администрация и беше женен за дъщерята на Елцин - Татяна. През юни 2018 стана известно, че Юмашев работи на обществени начала като съветник на Путин. Тогава говорителят на руския президент Дмитрий Песков обясни, че Юмашев заема тази длъжност от 18 години.

Смята се, че именно Юмашев навремето е вкарал Путин в Кремъл. В интервю за ДВ Юмашев казва, че когато се е решавало кой да наследи Елцин, самият той е определил Путин, тогава шеф на тайните служби ФСБ, като "много силна фигура".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase