Снимка: БГНЕС
fallback

Русия се опитва да преустанови поскъпването при рублата и е готова да ускори намаляването на лихвените проценти, тъй като политици и централни банкери все повече гледат на възстановяването на валутата като на нарастваща икономическа заплаха, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата първоначално беше представяно от Кремъл като доказателство, че страната е устояла на западните санкции, последвали инвазията ѝ в Украйна. Сега обаче ръстът на рублата се оказва предизвикателство, удряйки конкурентоспособността на износителите и бюджетните приходи от петрола, природния газ и други стоки, продавани в чужбина.

Поскъпването на валутата е водеща тема в разговорите между президента Владимир Путин и икономически служители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на конференция в сряда. „Укрепването на рублата е обект на специално внимание от правителството“, добави той.

Заседанието на централната банка в четвъртък беше отложено с две седмици, което предизвика очаквания за голямо понижение на лихвите и възможно допълнително разхлабване на капиталовите ограничения. Рублата затвори сесията в Москва с понижение от 4,3% спрямо долара след съобщението в сряда, с което преустанови 5-дневните ръстове. Руската валута поевтинява с 1,4% до 60,1775 за долар преди обяд българско време в четвъртък на борсата в Москва.

Въпреки тежките санкции, наложени на Русия, нарастващият износ и капиталовият контрол намалиха търсенето на чуждестранна валута и доведоха до поскъпването на рублата до най-високите нива от 2018 г. насам. Усилията на властите да забавят ръстовете, включително две лихвени понижения през април и разхлабване на ключови сфери от капиталовия контрол по-рано тази седмица, засега не дават резултат.

Руската централна банка не коментира ходовете, които обмисля, но официални лица заявиха, че е по-вероятно допълнително намаляване на лихвите, имайки се предвид, че и инфлацията се забави след извънредното повишаване на основните лихви, към което страната премина дни след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Основните лихви към момента са на ниво от 14%, а TD Securities смята, че ще бъдат намалени с 300 базисни пункта – повече от по-ранните очаквания за понижение със 100 базисни пункта, през юни. Oxford Economics прогнозира намаление с 500 базисни пункта, което ще върне основните лихви до едноцифрено число. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е за намаление с 250 базисни пункта.

Поскъпването на рублата с 30% спрямо долара през тази година е „прагът на болка“, заяви Дмитрий Полевой, Locko Bank. Все пак само понижаване на лихвите „вероятно няма да преустанови ръста“, защото той е задвижен от огромния търговски излишък, смята експертът.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Rrr

преди 2 години

не переживайте, готовьте рубли в оплату за газ и нефть. Нет оплаты - нет поставок, зима близко

191

Taratorko

преди 2 години

Много мислите за руснак брееее, когато рублата се срина,беснеехте че...руснаците обеднели фатално,сега рублата се вдигна тотално,пак лошотия хортувате....няма ли да помислите малко за единият пробит лев? Защото явно рубли нямате, скоро няма и да ни трябват.Защото май нищо нямаме...

190

пурко

преди 2 години

"За една пробита рубла"-нов игален филм с режисьор Путин,разпространява в България "Копейкинфилм."

fallback