Снимка: БГНЕС

Русия се опитва да преустанови поскъпването при рублата и е готова да ускори намаляването на лихвените проценти, тъй като политици и централни банкери все повече гледат на възстановяването на валутата като на нарастваща икономическа заплаха, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата първоначално беше представяно от Кремъл като доказателство, че страната е устояла на западните санкции, последвали инвазията ѝ в Украйна. Сега обаче ръстът на рублата се оказва предизвикателство, удряйки конкурентоспособността на износителите и бюджетните приходи от петрола, природния газ и други стоки, продавани в чужбина.

Поскъпването на валутата е водеща тема в разговорите между президента Владимир Путин и икономически служители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на конференция в сряда. „Укрепването на рублата е обект на специално внимание от правителството“, добави той.

Заседанието на централната банка в четвъртък беше отложено с две седмици, което предизвика очаквания за голямо понижение на лихвите и възможно допълнително разхлабване на капиталовите ограничения. Рублата затвори сесията в Москва с понижение от 4,3% спрямо долара след съобщението в сряда, с което преустанови 5-дневните ръстове. Руската валута поевтинява с 1,4% до 60,1775 за долар преди обяд българско време в четвъртък на борсата в Москва.

Въпреки тежките санкции, наложени на Русия, нарастващият износ и капиталовият контрол намалиха търсенето на чуждестранна валута и доведоха до поскъпването на рублата до най-високите нива от 2018 г. насам. Усилията на властите да забавят ръстовете, включително две лихвени понижения през април и разхлабване на ключови сфери от капиталовия контрол по-рано тази седмица, засега не дават резултат.

Руската централна банка не коментира ходовете, които обмисля, но официални лица заявиха, че е по-вероятно допълнително намаляване на лихвите, имайки се предвид, че и инфлацията се забави след извънредното повишаване на основните лихви, към което страната премина дни след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Основните лихви към момента са на ниво от 14%, а TD Securities смята, че ще бъдат намалени с 300 базисни пункта – повече от по-ранните очаквания за понижение със 100 базисни пункта, през юни. Oxford Economics прогнозира намаление с 500 базисни пункта, което ще върне основните лихви до едноцифрено число. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е за намаление с 250 базисни пункта.

Поскъпването на рублата с 30% спрямо долара през тази година е „прагът на болка“, заяви Дмитрий Полевой, Locko Bank. Все пак само понижаване на лихвите „вероятно няма да преустанови ръста“, защото той е задвижен от огромния търговски излишък, смята експертът.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase