Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Близо три месеца след като Владимир Путин изпрати войските си в Украйна, Русия е изправена пред повече санкции от всяка друга държава, пише Bloomberg. Благодарение на покачващите се цени на изнасяните от нея петрол и газ обаче Кремъл успя да стабилизира рублата и да ограничи въздействието върху потребителите и военните усилия. Засега.

Oще по темата
Признаците на напрежение се разпространяват в цялата икономика - от затворените магазини на избягали чуждестранни марки до рязкото намаляване на продажбите на автомобили, на молбите за ипотечни кредити и на събираемостта на много данъци. Въпреки че не го казват публично, служителите на Министерството на финансите предвиждат най-голямото икономическо свиване от едно поколение насам през тази година, тъй като санкциите лишават компаниите от ключови компоненти, технологии и капитали.

Въпреки че този бавен шок все още може да не е достатъчен, за да накара Путин да промени курса си по отношение на Украйна, икономическият натиск върху Кремъл ще се увеличи рязко по-късно тази година, особено след като Европейският съюз вече обсъжда ембарго върху руския петрол.

"Санкциите сами по себе си няма да спрат войната на Путин, но съчетани с военния натиск, го поставят в трудно положение", каза Даниел Фрид, бивш високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. "Шансовете се променят".

Досега именно постоянният поток от оръжия и друга помощ за Киев имаше най-решаващо въздействие за подпомагане на Украйна да отблъсне руските атаки. Представители на Кремъл признават в частен разговор, че не са очаквали САЩ и техните съюзници да действат толкова бързо и да предложат на Украйна такава широка подкрепа.

Според тях Путин не се интересува от икономическата цена, тъй като води това, което разглежда като екзистенциална борба със САЩ и техните съюзници за геополитическото оцеляване на Русия.

"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции. "За да го принудите да мисли за икономиката, ще трябва да наложите ембарго върху петрола и газа."

Това е непосилна задача, особено като се има предвид зависимостта на Европа от руските горива, но ограниченията върху петрола се обсъждат активно.

"Всички ние споделяме целта да намалим приходите, с които Русия ще купува стоки и услуги, за да подпомогне икономиката си и да й даде възможност да води война", заяви американският финансов министър Джанет Йелън в сряда преди срещата на финансовите ръководители от Г-7. "Правим много неща, които са ефективни за намаляване на достъпа им до стоките и услугите, от които се нуждаят."

Русия успя да ограничи първоначалните последици в началото на войната, като предотврати финансова криза чрез повишаване на лихвените проценти и налагане на строги ограничения за изнасяне на пари от страната, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции на централната банка и нейния военен фонд на стойност 600 млрд. долара.

"Санкциите налагат пренастройване на руската икономика, което ще я направи по-бедна и с по-бавен растеж, макар че пълната цена ще се прояви едва след време. Това, което предстои да видим, е дали болката за домакинствата и бизнеса ще има някакво съществено влияние върху външната политика на Кремъл", каза за Bloomberg Economics Скот Джонсън, икономист, проследяващ руската икономика.

Но докато Путин се хвали, че Русия "уверено се справя" с въздействието на санкциите, изтъквайки отскока на рублата от дъното, достигнато малко след инвазията, неговите собствени служители не са толкова оптимистично настроени.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 1 година

дол.56.97 руб евро 58.87 руб.е в момента сега паднаха курса

161

раша е наша

преди 1 година

1 евро-58.37 1 дол.56.97 у нас в русия е всичко нормално. мислете му вие еврогоеите че сте гладни а утре и боси

160

toti

преди 1 година

Путин и Путиновците рано или късно ще си идат от тоя свят,но той по добър няма да стане , той от пръст дойде и пак пръст ще стане !!!

fallback