Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че използва храната като оръжие в Украйна и държи като "заложници" доставките на храни не само за милиони украинци, но и за милиони хора по света, които разчитат на украинския износ, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН, Блинкън призова Русия да спре да блокира украинските пристанища. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, за да осъществи това, което Москва нарича "специална военна операция".

"Руското правителство изглежда смята, че използването на храни като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията му не е постигнала - да  сломи духа на украинския народ", каза той. "Снабдяването с храни за милиони украинци и милиони други по света е буквално заложник на руските военни."

Войната в Украйна доведе до поскъпване в световен мащаб на зърнени култури, растително масло за готвене, горива и торове.

На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 2 години

Блинко Пинко, това трябваше да го предвидиш преди да налагаш гадните си санкции, айде сега да не ми цвъркаш.

42

Анонимен

преди 2 години

Кой каквото има, това ползва като оръжие. САЩ не ползват ли долара за оръжие? Ползват като оръжие също МВФ, Световната банка, големите медии, социалните мрежи. Ползват също и изнудването като оръжие. Системата SWIFT също я използваха като оръжие. Така, че Блейкин много да не знае.

41

тя

преди 2 години

Стига бе *** за всичко лошо се Путин ви е виновен ,станахте смешни и жалки !

fallback