Снимка: БГНЕС

260 бойци бяха евакуирани от Азовстал. Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна снощи. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

Ранените мариуполски бойци са евакуирани

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод Азовстал в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие, докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от Азовстал в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр.

Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

Ройтерс съобщава, че украинските войници, евакуирани с автобуси от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, са пристигнали в контролирания от Русия град Новоазовск. Някои от пътниците са били изнесени на носилки.

Русия съобщи, че ще използва създаден от нея „хуманитарен коридор“, за да евакуира ранените украински войници до медицинско заведение в града, на около 45 км източно от Мариупол. Москва твърди, че е постигнала договореност за прекратяване на огъня с последните украински войски в стоманодобивния завод, но украинските власти не са потвърдили това и не е ясно какво точно се случва в завода.

Последните украински бойци обявиха в понеделник, че са "изпълнили заповедта" на украинското върховно командване, "за да спасят животи". Видеото бе разтълкувано като сигнал, че се готвят да напуснат завода.

„За да спаси човешки животи, целият мариуполски гарнизон изпълни заповедта, одобрена от военното командване, и се надява на подкрепата на украинския народ“, се казва в съобщението на полк „Азов“, публикувано в социалните мрежи.

„В продължение на 82 дни защитниците на Мариупол изпълняваха заповеди въпреки трудностите, отблъснаха преобладаващите сили на противника и позволиха на украинската армия да се прегрупира, да обучи повече личен състав и да получи голям брой оръжия от страните-партньори“, казва Денис Прокопенко, един от командирите на полк "Азов". Той добави, че "винаги има риск, няма напълно безопасен план и операция по време на войната". Той обаче също не разкри подробности за въпросната операция.

Швеция обявява кандидатурата си за НАТО

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни. Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява "директна заплаха" за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

 Макдоналдс напуска Русия

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира "хуманитарната криза, причинена от войната" и "непредвидимата оперативна среда" за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес. McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

Беларус може да "забави" украинските войски

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка./БГНЕС

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.