Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С инвазията си в Украйна Русия не само се изолира, но и направи Европа по-единна. Виждаме, че всички членки на ЕС действат заедно и вече няма държави с много независими политики. Това коментира Николай Кръстев, журналист и международен наблюдател на процесите на Балканите и в постсъветското пространство, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Европа вече гледа на света през общ интерес, който гарантира и икономическата и сигурност. Обединението днес се пълни с много съдържание, всички обединени действат против общ враг. Дори трайно неутрални страни като Финландия, която поддържаше дипломатически контакти с Русия, вече дава сериозна заявка за НАТО“, отбелязва той.

Още по темата
По думите му, Путин вече е сам в Русия и на честването на 9 май в Москва вчера "никой от старите ветерани не го гледаше в очите". За няколко поколение напред Русия ще трябва да обяснява кое я накара да действа по начина, както Хитлер действаше срещу СССР.

Журналистът подчерта, че вече има и по-стабилна координация между Вашингтон и Брюксел, за разлика от времето на предишната администрация на Тръмп. "Вашингтон се завърна в играта, от 6-7 месеца има голяма синхронизация с ЕС, особено по въпросите на Балканите и сега за Русия", каза той.

Според него Балканите и Кавказ са следващите горещи точки. "Европа преоценява своята политика и преосмисля евроинтеграцията на постсъветското пространство", смята той.

"Интеграцията на страни от Балканите и Кавказ няма да стане толкова бързо въпреки силните крачки, които се извървяват в момента, но перспективата за членство в ЕС е знак за Москва да не предприема действия срещу тези райони. Европейският съюз е основан на свободната воля и Русия не може да предявява стратегическия си претенции като например отказването на цяла Източна Европа от НАТО, без да се съобрази с желанията на самите държави", добъви гостът.

Според Кръстев Русия днес е безкрайно самотна, изкопала е голяма яма около себе си и дори Китай не желае докрай да работи с тях.

"Китай засега изчаква и има своя специфична политика спрямо Русия. Въпреки това видяхме, че той отказа да предостави юана като резервна валута. Не можем да смятаме, че Китай и Русия вървят заедно, те просто имат някои общи интереси, но не са толкова свързани".

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase