Снимка: БГНЕС
fallback

Жителите на Москва изглеждат разтревожени, но устойчиви, докато в неделя страната се подготвяше за годишното честване на съветската победа над нацистка Германия, а икономиката ѝ се задъхваше от най-строгите икономически санкции на Запада в днешно време.

Докато руската военна операция в Украйна се приближава към края на третия си месец, президентът Владимир Путин ще подчертае огромните жертви, дадени от Съветския съюз за победата над Адолф Хитлер във Втората световна война, в речта си за Деня на победата на Червения площад в понеделник.

Санкциите, наложени от западните държави, след като Путин започна инвазията в Украйна на 24 февруари, доведоха Русия до най-тежката икономическа криза от годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., въпреки че Кремъл твърди, че ще увеличи собственото си производство и ще търси нови пазари в Азия, пише "Ройтерс".

Някои руснаци заявиха, че са разтревожени и емоционални, като се имат предвид близките семейни връзки между двете най-големи източнославянски популации, които сега са разделени от конфликта.

"Емоционално съм силно засегната, защото имам две сестри, които живеят в Украйна", казва Лариса, московчанка, след въпрос от страна на "Ройтерс".  "Разбира се, сега е много трудно да се общува с тях - много трудно. Сега те водят своя собствена информационна война".

Но Лариса, която подобно на няколко други говори при условие, че фамилията ѝ не се използва, каза също, че патриотизмът в руското общество се засилва.

Oще по темата
"В Русия като цяло сега има голямо сплотяване на масите във връзка с тези събития: това, което мога да кажа, е, че патриотизмът расте", каза Лариса, живееща в богатия московски квартал Патриаршия.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето руснаци подкрепят военната операция, а рейтингът на Путин се е повишил с повече от 14 процентни пункта до 81,5 % от началото на военната операция.

Руски опозиционни активисти твърдят, че държавните медии дават частична информация за конфликта, а независимите медии са задушени. Руски официални лица твърдят, че западните медии отразяват прекалено проукраинска версия на конфликта, като пренебрегват опасенията на Москва.

Друг жител, Дмитрий, говори за "постоянното напрежение" в ситуацията, докато жена на име Евгения казва, че конфликтът е бил удар.

"За мен това е много силен психологически удар и почти цялото ми обкръжение изпитва същото", каза Евгения, която спомена за многото табели "продава се" в нейния район на Москва.

През последните години Денят на победата е изключително важна дата за Русия. Съветският съюз - съставен от Русия, Украйна и други съветски републики - губи 27 милиона души през Втората световна война, повече от всяка друга страна. През последните години Путин се възмущава от опитите на Запада да преразгледа историята на Втората световна война, за да омаловажи съветската победа.

Путин твърди, че е започнал така наречената "специална военна операция" в Украйна, за да попречи на Запада да използва Украйна, за да заплашва Русия, и за да изкорени хората, които нарича опасни националисти. Украйна и Западът твърдят, че Москва е започнала непровокирана агресивна война.

В един от елитните московски ресторанти се усещаше предчувствие, смесено с раждащата се увереност, че Русия ще издържи - и дори ще използва кризата като възможност за дългосрочен просперитет.

Мария Подзолко, директор на Selfie, ресторант, удостоен със звезда Мишлен миналата година, каза, че част от оживлението е отминало - и цените на виното са се повишили рязко, тъй като все още няма достатъчно местно производство.

"Селфи" е скъп ресторант - тук има определен контингент от гости, за които кризата е по-скоро емоционална, отколкото икономическа", каза Подзолко пред Ройтерс.

"Почти всички рождени дни са отменени", казва Подзолко. "Корпорациите отмениха всички големи събития, защото всички бяха заложници на такъв дълбок стрес и нашата изискана кухня пострада най-много."

Тъй като главният готвач Анатолий Казаков винаги е работил с руски продукти, "Селфи" все още предлага меню с деликатеси, сред които морски таралежи от Мурманск, миди от Сахалинск в Тихия океан и патица от Ростов на юг.

"Създаденият дефицит ще даде възможност за развитие на местното производство и вътрешната търговия", казва Подзолко.

"Селфи", което се намира в сянката на един от небостъргачите на Йосиф Сталин, така наречените Седем сестри, предлага широка гама от руски вина, въпреки че чуждестранните вина са скъпи.

Бутилка Chateau Roc de Cambes 2009 от Cotes de Bourg във Франция е посочена в менюто на цена от 46 000 рубли (683 долара), въпреки че според уебсайтове за търсене на вина в Лондон бутилката струва по-малко от 100 долара./БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 година

РУСИЯ : Властелин на Света ! Да Здравствует Россия ! ПОБЕДА !

76

Пашинян не е Путин

преди 1 година

1. Армения-Азербайджан: Нагорни Карабах. 2. Русия-Украйна: Донбас (ДНР+ЛНР).Нагорни Карабах - област в Азербайджан, населена предимно от арменци. Преди около 30 г., с военна помощ от Армения, областта излиза извън контрола на Баку. Конфликтът е замразен до есента на 20212 г., когато укрепналата през годините армия на Азербайджан помита милициите на Нагорни Карабах и опиталите се да помогнат арменски военни части. Ако Армения бе успяла да помогне, казусите 1. и 2. щяха да бъдат аналогични...

75

Анонимен

преди 1 година

Евтини пародии не гледам.

fallback