Снимка: БГНЕС

Близо 6000 души в Русия крепят режима на Путин според списък, изготвен от Фонда за борба с корупцията, оглавяван от изпратения в лагер опозиционер Алексей Навални.

Това стана ясно на брифинг на дясната ръка на Навални Леонид Волков и евродепутатите от "Обнови Европа" Ги Верхофстад и Пятрас Аущрявичюс в Страсбург.

Верхофстад смята, че всички те трябва да попаднат под ударите на европейските санкции, тъй като, по думите му, трябва да се удари гръбнакът на режима, а в него влизат доста повече хора от няколкостотин олигарси.

Волков поясни, че освен хора на високо ниво там има и доста лица на средно, които ще бъдат по-потърпевши. Според него, ако един олигарх е откраднал 5 милиарда евро и му забранят да влиза в ЕС, той ще отлети със самолета си на Сейшелските острови и ще премести яхтата си там.

В същото време онези на средното ниво са откраднали "само" 5 милиона евро и не могат да си позволят повече от вила в Западна Европа и университети за децата си там.

Евродепутатът Аущрявичюс смята, че в ЕС трябва да бъде изготвен "списък на срама", в който да бъдат включени западни поддръжници на Путин.

Той назова сред тях бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който в момента оглавява Надзорния съвет на руския държавен гигант „Роснефт“,  както и Комитета на акционерите на тръбопровода „Северен поток“, а също и австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, на чиято сватба Путин бе гост.

Очаква се днес Европейската комисия да обяви пред Европарламента новия шести пакет санкции срещу Русия.

Те ще включват пълно ембарго върху руския петрол с преходен период до края на годината.

Коментари Напиши коментар

45

Математик

преди 10 месеца

От 140 млн руснаци приблизително 80% подкрепят Путин, или поне така писаха даже и българските медии. Дори и да махнем 20% от тях заради изхвърляне, остават 60%, което прави 84 млн. руснаци - доста над 6000 души, или 4% подкрепа .

44

Анонимен

преди 10 месеца

РАЗГЛЕДАХ ЕДИН ОТ САЙТОВЕТЕ НА НАВАЛНИ. ЕСТЕСТВЕНО НАПУДРЕНА ИСТОРИЯ. АМИ ДА СВЕТНЕ ОБИКНОВЕНИТЕ РУСНАЦИ, ОТКЪДЕ ИМА МЪНИ ДА ФИНАНСИРА ВСИЧКО СВЪРЗАНО СЪС САЙТОВЕТЕ МУ? НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ, НАЛИ ВОЛКОВ! ИЛИ ИМАШ МАНГИЗИТЕ ДА РЕАЛИЗИРАШ ТОВА В САЙТОВЕТЕ И СЕ ДОБЛИЖАВАШ ДО ОЛИГАРСИТЕ ИЛИ БАЛАМОСВАШ, НО ТУК НЕ Е РУСИЯ!!! ШАРАНИТЕ СВЪРШИХА.

43

Анонимен

преди 10 месеца

Близо 6000 души в ес крепят режима на Бай дън...