Снимка: БГНЕС

Руският Болшой театър разочарова почитателите на операта и балета, като отмени внезапно тази седмица представления на режисьори, които са се обявили против войната в Украйна, съобщи "Гардиън".

Театърът не посочи причина за свалянето на постановката на операта "Дон Паскуале" на лежисьора Тимофей Кулябин и балета "Нуреев" на Кирил Серебренников, които ще бъдат заменени със "Севилският бръснар" на Росини и балета "Спартак" на Арам Хачатурян.

През март 52-годишният Серебренников получи разрешение да напусне Русия, където през 2020 г. беше признат за виновен за присвояване на средства на московския театър "Гогол център".

Поддръжниците му твърдят, че присъдата е отмъщение за критиките му срещу авторитаризма и хомофобията на президента Владимир Путин, предава БГНЕС.

Серебренников заяви, че не е изненадан от отмяната на спектакъла "Нуреев" на Болшой театър, който се основава на живота на руската балетна суперзвезда Рудолф Нуреев, избягал на Запад през 1961 г. Творбата включва нежна сцена с неговия гей любовник, която поставя на изпитание позицията на Кремъл по отношение на "хомосексуалната пропаганда" и предизвика възмущение сред руските консервативни кръгове.

"Този балет е за стремежа на човека към свобода. Свободата да твориш и свободата да живееш", заяви Серебренников пред АФП.

"В наши дни Нуреев е неподходящ и невъзможен на сцената на Болшой театър. Те се страхуват от ненужни асоциации и неудобни артисти", добави Серебренников.

Той нарече отмяната на концерта „връщане към съветската епоха”. "Нуреев беше отменен на сцената на Болшой театър. Казвате отмяна на руската култура в Европа? В Русия самите те отменят културата."

Кулябин, който също е напуснал Русия, използва акаунта си в Инстаграм, за да изрази солидарност с Украйна и да осмее описанието на действията на Русия там.

В един от постовете си той показа подправена версия на корицата на "Война и мир" на Лев Толстой, като замени първата дума от заглавието със "Специална операция" - терминът, който Кремъл използва, за да опише инвазията.

"Съвсем очевидно е, че Русия е започнала войната", каза Серебренников в интервю за France 24 миналия месец и заяви, че това му къса сърцето.

"Това е война, това е убийство на хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи с цивилизацията, с човечеството ... Това е хуманитарна катастрофа, това са реки от кръв", каза той.

В началото на април Болшой театър представи спектакъла "Спартак", като заяви, че приходите ще бъдат използвани за подпомагане на семействата на руските войници, загинали в Украйна.

Отмяната на двете представления предизвика стотици предимно критични коментари в интернет от страна на притежателите на билети. Много от тях напразно се опитаха да узнаят причината.

"Какво неуважение към зрителите и артистите!" - написа Валерия в канала на Болшой в Телеграм.

През последните седмици няколко танцьори напуснаха Болшой театър, включително примабалерината Олга Смирнова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase