Снимка: Pixabay/iAmMrRob
fallback

Русия превърна стара фабрика в Санкт Петербург във фабрика за тролове, за да разпространява дезинформация и да се насочва срещу критиците на Кремъл, включително срещу световните лидери. Това показва публикувано днес проучване, финансирано от правителството на Обединеното кралство.

Твърди се, че сайтът в руския град се използва за "разпространение на лъжи" в социалните медии и в секции за коментари на популярни уебсайтове, заяви британското външно министерство в изявление, в което се описва подробно това, което то нарече "болна" операция. Министерството твърди, че е установило, че платените служители на фабриката за тролове са насочени към политици, както и към музиканти и групи в редица страни, включително Великобритания, Южна Африка и Индия. Те използват онлайн платформи, за да набират и координират нови симпатизанти, които след това се насочват към профилите в социалните медии срещу критиците на Кремъл, като изпращат коментари в подкрепа на руския президент Владимир Путин и войната в Украйна.

Троловете са се насочили и към акаунтите на британския премиер Борис Джонсън и други министри на Обединеното кралство, както и на световни лидери, включително германския канцлер Олаф Шолц и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, твърди министерството.

Акаунтите в социалните мрежи на групи и музиканти, включително Daft Punk, David Guetta, Tiesto и Rammstein, също изглежда са били обект на операция за дезинформация, установи проучването. „Не можем да позволим на Кремъл и неговите сенчести фабрики на тролове да нахлуват в нашите онлайн пространства с лъжите си за незаконната война на Путин“, каза външният министър Лиз Трус. „Правителството на Обединеното кралство е предупредило международните партньори и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със съюзници и медийни платформи, за да парира руските информационни операции.

Следи от операцията са открити в осем онлайн платформи, включително Telegram, Twitter и Facebook, но са особено концентрирани в Instagram, YouTube и TikTok, казва се в съобщението. Твърди се, че популяризаторите на TikTok получават заплащане, за да разширят прокремълските разкази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 години

крадеца вика дръжте крадеца

49

Star

преди 2 години

РФ ако не беше пред разпад,никога не би нападнала суверенна държава със свободно и демократично избрано правителство.Тази война е нужна на Кремъл за да оцелее в ,,светлото бъдеще''.Оправдавам ги напълно.

48

Анонимен

преди 2 години

Почти цяла България е руска фабрика за троловете русофили...

fallback