Снимка: БГНЕС

Колко струва животът на един руски войник? Най-малко 7000 руски войници са загинали до този момент във войната на Кремъл срещу Украйна. Според някои данни броят им е поне двойно по-висок, предаде “Дойче Веле”.

И кой знае още колко ще ги последват: руските войници също плащат цената за военната вакханалия на руския президент Владимир Путин. Като обезщетение за смъртта на младите войници министърът на отбраната Сергей Шойгу изпраща на семействата им по 11 000 рубли, което се равнява на около 150 долара. Също и ранените във войната щели да получат обезщетения или пенсии, обещава президентът Путин.

Животът на един млад човек в Русия явно не струва повече от 150 долара. Дали руските семейства са готови да приемат това цинично предложение - рубли вместо мир? И докога? Колкото повече расте броят на загиналите руснаци, толкова по-трудно ще става за руския президент да оправдава тези жертви.

Снимките от град Буча, където според сведенията на украинските власти са били открити телата на стотици убити цивилни граждани, шокираха целия свят.

Още след първата седмица на войната министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че правителството е заделило за обезщетения над 70 милиона рубли от руския бюджет.

"Това може и да изглежда много, но със сигурност е подла гавра с всички онези хора, които са загубили любим човек, пожертван от техния държавен глава в името на безумните му имперски идеи", коментира в тази връзка германският "Зюддойче Цайтунг".

Презрителното отношение на руската държава към собствените ѝ войници си пролича още в първите дни на войната, когато стана ясно, че някои от тези млади войничета на наборна служба явно изобщо не са знаели, че ги изпращат на война. Нещо повече: Русия е държава, която обвинява сдружението на майките на загинали войници в агентурна дейност в полза на чужди държави.

При това Кремъл явно не се интересува особено от съдбата на загиналите войници. Според съобщения на независимото "Радио Свобода" роднините на загиналите военнослужещи невинаги получават официални съобщения за тяхната смърт - често пъти го научават по случайност.

Когато журналисти на "Радио Свобода" посетили семейството на загинал млад войник, по телевизията тъкмо показвали представителя на Министерството на отбраната Игор Конашенков, който говорел за "специалната операция" в Украйна. "Той казва, че няма война, но защо и къде тогава е загинал моят внук", попитала бабата на 22-годишния Максим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase