Снимка: БГНЕС

Световните военни разходи отново са нараснали през 2021 г. и са поставили нови рекорди, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

Според доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, въпреки икономическите последици от пандемията от ковид, световните военни разходи са се увеличили с 0,7 процента през миналата година.

"През 2021 г. военните разходи се увеличиха за седма поредна година, достигайки 2,1 трилиона долара. Това е най-високата стойност, която някога сме регистрирали", заяви пред АФП анализаторът от института Диего Лопеш да Силва.

Разходите на Русия са нараснали с 2,9 на сто за трета поредна година до 65,9 милиарда долара. Военните разходи на Русия представляват 4,1 процента от БВП на страната, което е "много по-високо от средното за света", заяви Лопеш да Силва. Приходите от износа на нефт и газ помагат на страната да финансира тези големи военни разходи. По думите му обаче е трудно да се предвиди дали Русия ще успее да поддържа това ниво на разходи предвид вълната от санкции, наложени от Запада в отговор на агресията в Украйна.

От друга страна, военните разходи на Украйна са се увеличили със 72 на сто след анексирането на Крим през 2014 г. Въпреки че до 2021 г. тези разходи са намалели с над 8 процента до 5,9 милиарда долара, те все още представляват 3,2 на сто от БВП на страната.

С нарастването на напрежението в Европа страните членки на НАТО увеличиха разходите си. Миналата година осем страни членки на алианса постигнаха целта си да изразходват 2 процента от БВП за военния бюджет. Съединените щати, които макар и да изпревариха всички останали държави с 801 милиарда долара, похарчени през 2021 г., се противопоставиха на световната тенденция и намалиха разходите си с 1,4 процента.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

да пращат роботи да се бият, нали ще заместят човека революция 4Г, ние ще гледаме по телевизора

16

СРАМ И ПОЗОР

преди 4 месеца

ДА СЕ ПРОВЕРИ ДАЛИ ПУТИНЧОВ Владимир 1952 не е АМЕРИКАНСКИ ИЛИ ГЕРМАНСКИ ШПИОНИН ДИВЕРСАНТИ ПОДСТАВЕН НА ВЛАСТ ОТ НАРКОМАН ЕЛЦИН..1999.АКО Е ВНИМАТЕЛНО ..АКО НЕ Е >> МОЖЕ ДА СТАНЕ СТРАШНО>>>ОКОЛО ПУТИНЧОВ СЕ НАВЪРТА ДУХЪТ НА 16 КОННИК ДО АПОКАЛИПСИСА>>НАпомням че ЗАСИЧАНЕТО НА ПЕТИЯ КОННИК СЪВПАДНА С НАГЛО ПРЕСТЪПНАТА ДИВЕРСИЯ РЕКЛАМИРАНА КАТО COVID 19.Есперти да свалят образа на конника от екрана около ПУтинчов...//името путин,Хитлер ,Сталин са нарочно сложени с цла масови убииства.

15

баба мара

преди 4 месеца

ами те воините са затова да се печели кои подпали 2 св воина круп и тисен амюрето беше хитлер историята се повтаря мюрето сега е наркомана а целтарусия и китаи имам усещането че част от оръжието се продава в африка и къдеотиват парите само финансов одит на украина ще разкрие кои краде финансите